Virtual reality als pijnbestrijding

do 9 november 2017
Virtual reality als pijnbestrijding
ICT

Op de spoedeisende hulp presenteert zich een jongen van zes jaar. Hij is op het schoolplein gevallen en heeft daarbij een wond in het gelaat opgelopen. De wond moet gehecht worden. Om de onrust en angst te verminderen, geef ik mijn tablet en start MineCraft. Aan het einde van de behandeling krijg ik de vraag wanneer ik begin met hechten.

Pijn is één van de meest voorkomende klachten in de zorg [1]. Daarnaast doen zorgverleners patiënten ook pijn tijdens ingrepen en behandelingen. Denk hierbij aan verbandwissels bij patiënten met brandwonden, het recht zetten van een breuk, beenmergpuncties bij leukemie, het inbrengen van een infuus of afname van bloed. De belangrijkste pijler in de behandeling van pijn is medicatie. Daarnaast zijn er vele middelen en technieken die als toevoeging gebruikt worden om de pijn en pijn ervaring te verminderen. Afleiding is een goedkope en effectieve toevoeging om minder pijn te ervaren. Een ‘nieuw’ speler op de digitale afleidingsmarkt is virtual reality (VR). Zeker door de komst van (goedkope) Head Mounted Displays (HMD) waar een telefoon in gedaan kan worden, is VR een bereikbare toevoeging geworden aan de pijnbehandeling in het ziekenhuis.

Minder pijn

Het gebruik van VR is het meest bestudeerd bij brandwondenpatiënten [2]. Het geeft tijdens de verbandwissel minder pijn en angst vergeleken met de standaardbehandeling. Ook als vergeleken wordt met een behandeling waarbij patiënten een computerspel spelen of tv kijken, blijkt dat de HMD-VR groep minder angst en pijn beleeft. Daarnaast blijken patiënten de behandeling ook nog eens als veel korter te ervaren dan zonder HDM-VR.