Krachtenbundeling biedt betere inzichten in nut behandeling

do 20 oktober 2022
Krachtenbundeling biedt betere inzichten in nut behandeling
Samenwerking
Premium

Minddistrict werkt sinds 1 juni samen met e-health aanbieder Moovd om hoogwaardige digitale therapie beschikbaar te stellen en toegankelijk(er) te maken op één platform. Deze ontwikkeling past volgens Minddistrict bij de ambitie van beide ondernemingen om via intensievere samenwerking de ggz-zorg en haar leveranciers toekomstbestendig te maken. Inmiddels lopen de eerste pilots en zijn de eerste resultaten positief, vertellen May Brummelaar van Minddistrict en Menno Kamphuis van Moovd.

Moovd ontwikkelt digitale therapieën – online en VR – voor EMDR en digitale exposure. Minddistrict biedt een digitaal platform voor ggz-behandelingen. Via het softwareplatform van Minddistrict moet het mogelijk worden om digitale traumabehandeling beter aan te laten sluiten op het zorgtraject, vertelt Kamphuis. 

“Moovd gelooft enorm in het verder digitaliseren van de zorg", stelt Kamphuis. “Door digitalisering te omarmen kunnen we een enorme impact hebben op de problemen waar de zorg -  specifiek de ggz -voor staat, zoals werkdruk en wachtlijsten. Zo maken we de zorg toekomstbestendig en brengen we de groeiende vraag in evenwicht met het aanbod. Door samen te werken met partijen die dezelfde overtuiging aanhangen, kunnen we dit nog beter voor elkaar krijgen.”

In die hoedanigheid kwamen Moovd en Minddistrict vorig jaar bij elkaar. Moovd was destijds als digitale EMDR-tool in gebruik bij zo’n 60 organisaties klein en groot, inmiddels zo’n 110. Een aantal van hen gebruikte ook Minddistrict. Zij stelden volgens Kamphuis vaak zelf al de vraag of zij niet eenvoudiger tussen beide platforms konden schakelen. Dat leidde tot de nu lopende samenwerking.

Beginpunt samenwerking
Hoewel Minddistrict niet de nadruk wil leggen op technologie, vormt die in de praktijk wel een belangrijk beginpunt van samenwerking, stelt May Brummelaar, onder meer verantwoordelijk voor integraties & partnerships bij Minddistrict. “Visie staat voorop bij samenwerking zoeken, maar bij technologiepartners zoals Moovd komt ook een goede integratie om de hoek kijken. Vanuit die rol ben ik betrokken.”

Gezamenlijk doel
Sinds de aankondiging van de samenwerking hebben Minddistrict en Moovd de eerste stappen in de koppeling van beide (verder onafhankelijk opererende) platforms gezet, als middel om het gezamenlijke doel te bereiken. 

Daarbij moeten soms wel barrières bij de therapeuten overwonnen worden, merkt Kamphuis. “Vooral bij al langer meedraaiende therapeuten zie je wel eens moeite om met digitale tools om te gaan. Dan is het echter een voordeel wanneer ze, als ze geleerd hebben om met een platform zoals Minddistrict te werken, ze niet opnieuw iets hoeven te leren als daar de EMDR-behandeling van Moovd aan wordt gekoppeld.”

Volgens Kamphuis biedt de krachtenbundeling ook op het gebied van inzichten halen uit data meer mogelijkheden. “Onze digitale tools kunnen 30 tot 40 procent van de werkzaamheden van therapeuten overnemen en ze zo ontlasten. We genereren hier echter ook veel data mee, waar een therapeut op zich zelf staand niet veel mee kan. Door die data binnen Minddistrict te bundelen, kan een therapeut een overkoepelend beeld krijgen van de resultaten van een behandeling.”

Laagdrempelig inzetten
De samenwerkingspartners zitten nu nog in de pilotfase, met een eerste fase van integratie. Dat houdt in dat een cliënt heel makkelijk tussen de platforms van Minddistrict en Moovd kan navigeren zonder dat dit allerlei stappen vergt, vertelt Brummelaar.

In samenwerking zit een belangrijke meerwaarde

“Dit testen we uit bij een aantal ggz-organisaties. De ervaring en feedback die hieruit voortkomt over de meerwaarde van onze samenwerking, hebben we in september geëvalueerd. Met de conclusies willen we op korte termijn aan de slag voor een volgende fase, waarbij we de focus leggen op de professional. Hoe kan die bijvoorbeeld data uit beide platforms gebruiken voor betere inzichten, of eenvoudig sessies voor het ene platform in het andere klaarzetten.”

Verrassende inzichten
Kamphuis stelt dat de opgedane inzichten soms best verrassend kunnen zijn. “Er zijn instellingen bij die voor het eerst met Moovd gaan werken vanuit Minddistrict, waar je een hogere adoptie ziet door therapeuten dan bij organisaties die al met beide platforms werken maar hun medewerkers in het gecombineerde gebruik de vrije keuze laten. Je merkt dus dat organisaties die hierin heel duidelijk zijn, vaak betere resultaten bereiken dan ggz-aanbieders die het aan hun medewerkers overlaten.”

Kamphuis noemt dit tekenend voor de wijze waarop digitalisering in de zorg vaak wordt doorgevoerd. “Als je mensen de keuze laat, zullen ze vaker geneigd zijn om te kiezen voor wat ze al kennen. Dat is juist wat we met een samenwerking zoals deze willen doorbreken. Je wilt naar vaste structuren gaan die zo effectief en efficiënt mogelijk zijn. Door het allemaal vrij en open te laten, kun je niet de stappen zetten die je zou willen zetten. Daar lopen we wel regelmatig tegenaan.”

Positieve effecten
Daarmee wil Kamphuis niet pleiten voor het van bovenaf verplicht opleggen van gecombineerd gebruik. Hij denkt wel dat het werkt wanneer er vooral wordt gewezen op de positieve effecten – zoals het winnen van tijd - en niet op de tijd die het kost om met een toepassing om te leren gaan. Maar ook het bovengenoemde betere inzicht in een behandeling, wat minder goed te realiseren is wanneer elke therapeut zijn of haar eigen gang gaat.

Brummelaar benadrukt dat het belangrijk is om de misconceptie weg te halen dat het leren werken met digitale tools veel tijd kost. Het probleem is volgens haar niet dat mensen iets anders moeten doen, maar met het feit dat innovatie in de zorg bij de meeste zorgprofessionals niet top of mind is. Hun werkdruk is erg hoog, wat voor bezig zijn met innovatie weinig ruimte laat. 

“Wat Menno schetst, verbaast ons dus ook niet enorm, maar benadrukt dat er mensen nodig zijn die de innovatie aanzwengelen, die hun collega’s eraan herinneren: ‘denk je eraan dat we hiermee gaan werken?’ Bij veel mensen is het geen onwil, maar iets dat vergeten wordt in de dagelijkse drukte. En natuurlijk kunnen we het organisaties makkelijker maken. Door trainingen in het gebruik van Minddistrict en Moovd te combineren, of samen optrekken in het aanbieden van onze platforms.”

Cliëntreis voorop
Bij Minddistrict en Moovd staat bij de integratie van hun platforms de cliëntreis voorop, evenals de persoonlijke route hierin, benadrukt Brummelaar. “Hoe kunnen we die reis en route ondersteunen en zo de zorg laagdrempelig houden. Minddistrict kan veel elementen van die reis verzorgen, maar er zijn ook zaken die wij niet kunnen. Zo hebben wij een psycho-educatiemodule die mensen voorbereid op EMDR-therapie. De module licht toe wat EMDR is, wat mensen kunnen verwachten. De drempel voor de EMDR-behandeling wordt zo lager: mensen kunnen zich voorbereiden op wat komt en gerustgesteld worden. Vanuit onze module gaan mensen nu naadloos over naar de online EMDR-tool van Moovd, waar ze de daadwerkelijke online EMDR-behandeling krijgen. Zo combineren we waar wij elk goed in zijn tot een gezamenlijk ‘best of breed’ aanbod voor de eindgebruiker.”

Het vereenvoudigen en verrijken van de (digitale) cliëntreis maakt samenwerking met partners zoals Moovd zo belangrijk. Het was eerder al reden voor samenwerking met regiopartner Praktijksteun op het gebied van blended zorg binnen e-healthplatform Evie. Minddistrict faciliteert in deze samenwerking het softwareplatform: de techniek en de inhoud van het platform voor zorgprofessional en cliënt. Praktijksteun biedt de context en de service aan de zorgprofessionals, zoals coördinatie en implementatie1. Maar ook met tBureau, een adviesbureau gericht op implementatie van digitale toepassingen in de gezondheidszorg2.

Belangrijke meerwaarde
"Juist in samenwerking zit een belangrijke meerwaarde die we samen met een partner aan ggz-organisaties, hulpverleners en cliënten kunnen bieden," stelt Brummelaar. "Voor de samenwerking met Moovd betekent dat concreet het weghalen van hordes voor cliënten, zodat ze een goede traumatherapie kunnen krijgen. Dat is wat mij betreft een verrijking van de route naar herstel. Hoe minder hordes, hoe beter." Kamphuis onderstreept deze visie: "Samen creëren we op een laagdrempelige manier hoogwaardige (digitale) zorg die voor iedere client beschikbaar is op het moment dat hij of zij het nodig heeft."

En dat is volgens Brummelaar niet waar de samenwerking met Moovd - en andere partijen - bij blijft. "Ik denk dat er op het gebied van deze en andere samenwerkingen nog veel winst te behalen is die ten goede komt aan cliënten en hulpverleners. We staan in veel gevallen pas aan het begin van het creëren van die meerwaarde." 

Referenties

1. ICT&health 5, 2021               2. ICT&health 3, 2022