ArmAssist helpt patiënten UMCG thuis beter revalideren

ma 23 september 2019 - 09:40
ArmAssist
Onderzoek
Nieuws

Patiënten die een beroerte hebben gehad, kunnen met een nieuw apparaat thuis hun arm- en handfunctie trainen. Door spelletjes op de computer te spelen, wordt het leuker om te oefenen en houden patiënten het langer vol, zeggen de onderzoekers van de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG.

De ArmAssist wordt gekoppeld aan en computer, waarna een patiënt door spelletjes te spelen en puzzels op te lossen zijn of haar arm- en handfunctie traint. De patiënt wordt op afstand begeleid door een therapeut, die op basis van de data de trainingen kan aanpassen. 

Met de ArmAssist vergelijkbare apparaten zijn nu voornamelijk in revalidatiecentra beschikbaar en kosten een veelvoud van de ArmAssist. "Steeds meer zorg verplaatst zich van zorginstellingen naar de huiskamer", zegt onderzoekster Samantha Rozevink. "De ArmAssist is daar een mooi voorbeeld van. Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen straks thuis met professionele apparatuur werken aan hun herstel."

De komende maanden doet het UMCG met vijftien proefpersonen onderzoek naar de meerwaarde van ArmAssist. 

https://www.youtube.com/watch?v=0L7QSPU6QBk&t=7s
Met de ArmAssist kunnen patiënten na een operatie via spelletjes en puzzels thuis sneller en op een leukere manier werken aan hun herstel.

Robotica voor revalidatie

Robotica wordt steeds vaker ingezet om patiënten te laten herstellen en revalideren na een operatie. Zo nam Adelante Zorggroep (Limburg) in mei het robotsysteem ZeroG in gebruik. Het doel is tweeledig: het valrisico bij revalidanten wegnemen en hen stimuleren; het verlichten van de taak van therapeuten.

Revalidanten kunnen met ZeroG ook intensiever trainen en tijdens de revalidatie eerder starten met trainen, aangezien de hoeveelheid ondersteuning door ZeroG per cliënt op maat ingesteld kan worden. Zo kan een cliënt die net start met revalideren veel gewichtsondersteuning krijgen, terwijl iemand die al langer revalideert met minder ondersteuning kan oefenen. Deze intensieve en individuele training kan een gunstig effect hebben op de duur van het revalidatietraject.

Adelante kwam eerder dit jaar al met een ander robotsysteem in het nieuws: de Dexterrobot die mensen na een beroerte moet helpen met herstel.