BENU verhoogt met digitale toedienregistratie medicatieveiligheid

di 25 april 2017 - 13:14
Nieuws

BENU Apotheken heeft een app voor elektronische toedienregistratie (ETDR) ontwikkeld. Door het Apotheek Informatie Systeem (AIS) van de apotheek te koppelen aan een app kunnen papieren toedienlijsten vervangen worden door een digitale lijst. Hierdoor kan het toedienen van medicatie gecontroleerd en afgetekend worden.

Boomerweb is voor BENU een pilot van twee maanden gestart met thuiszorgorganisatie Sensire en BENU Apotheek Eibergen. BENU stelt ervan overtuigd te zijn dat deze nieuwe ontwikkeling de medicatieveiligheid bij klanten thuis zal verbeteren. De applicatie is geschikt voor alle medicatie; voor medicatie in het zakje, losse medicatie en ‘zo nodig’ medicatie.

Actuele toedienlijst

De ETDR app moet thuiszorgprofessionals altijd een actuele toedienlijst bieden om digitaal aftekenen en het bewaken van de juiste toedienmomenten mogelijk te maken. Behalve essentiële informatie over elk toedienmoment en bijsluiterinformatie per medicijn kan de zorgprofessional een dubbele controle aanvragen bij risicovolle medicatie. De ETDR app geeft dan aan welk medicijn risicovol is en – met een ingebouwde bekwaamheidscheck – wie de controle moet uitvoeren.
Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire, stelt dat de thuiszorgorganisatie door de applicatie meer inzicht in de kwaliteit van het toedienen krijgt, terwijl de mogelijkheden voor sturing verbeterd zijn. Een dubbele controle bij risicovolle geneesmiddelen kan ook makkelijker plaatsvinden via de Sensire zorgcentrale. “Hierdoor voldoen wij aan de eisen van IGZ en de veilige principes in de medicatieketen.”

Rol apotheker

Behalve de thuiszorg heeft de apotheker een belangrijke rol in de medicatieketen. Samen met Boomerweb wil BENU-moederorganisatie Brocacef Groep de farmaceutische zorgrol op een efficiënte wijze verder uitbouwen.
Er wordt tijd bespaard in de apotheek, omdat de papieren toedienlijsten niet meer worden uitgeprint en toegestuurd. Ook is er sneller en effectiever contact met de zorgprofessionals en zijn medicatiewijzigingen up-to-date. Door de applicatie moet de apotheker in staat zijn beter advies te geven aan de zorginstelling. De apotheker wordt zo zichtbaarder in de farmaceutische zorg rond de klant.
Na de evaluatie van de pilot in Eibergen zal Sensire de ETDR app in haar hele werkgebied gaan gebruiken. Boomerweb start dan de landelijke uitrol bij alle geïnteresseerde zorginstellingen en apotheken.


Toedieningsregistratie is de laatste tijd veel in het nieuws.  Het aantal medische incidenten in ziekenhuizen wordt al ruim tien jaar bijgehouden in een landelijke database. Toedieningsregistratie via barcodes kan op jaarbasis 47 doden door verkeerde medicatie schelen, maar is nog niet verplicht. Het invoeren van een barcode op de primaire verpakking van geneesmiddelen in het kader van toedieningsregistratie kan ook  ruim 20 miljoen euro aan zorgkosten besparen en beperkt onder meer de kans dat patiënten overlijden door het verkeerd toedienen van medicatie. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van CapGemini. Minister Schippers van VWS stelde in februari dat genoeg reden te vinden om de invoering op te schalen.

Beperkt gebruik barcodering

Momenteel maakt een beperkt aantal ziekenhuizen in de volle breedte gebruik van barcodering bij de toediening van geneesmiddelen. Niet alle geneesmiddelen beschikken namelijk over een barcode op de primaire verpakking. Sommige ziekenhuizen brengen daarom zelf barcodes aan op geneesmiddelen: dit is een arbeidsintensief proces dat hoge kosten met zich mee brengt en gevoelig voor fouten is.

Standaardenorganisatie GS1 Nederland gaf onlangs het Antonius Zieken huis een onderscheiding voor het werk dat wordt verricht om via barcodering toedieningsregistratie te verbeteren. Ruim 30 procent van de medische incidenten heeft te maken met fouten bij het toedienen van medicijnen, zo blijkt uit analyse van de cijfers die door de landelijke database wordt bijgehouden.

5 april is wel de invoering van de MDR-wetgeving begonnen: over drie jaar is barcodering tot op het niveau van elk medisch hulpmiddel verplicht met behulp van een UDI-systeem (unique device identification).
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!