COPD InBeeld maakt thuismonitoring COPD-patiënten mogelijk

wo 9 november 2016 - 08:54
Nieuws

Samenwerking in de zorg, gefaciliteerd door ehealth: dat is de basis voor de nieuwe dienst COPD InBeeld. Met de dienst moet het mogelijk worden om patiënten in Oost-Nederland met de longziekte COPD zoveel mogelijk op afstand te monitoren. Het initiatief geeft patiënten meer zelfregie en maakt eerder ingrijpen bij problemen mogelijk. De partijen in de samenwerking zijn zorginnovator FocusCura, het Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem), zorgorganisatie Sensire en zorgverzekeraar Menzis.

COPD InBeeld beperkt het aantal bezoeken aan een ziekenhuis voor periodieke controle of behandelingen. Via de app die bij het nieuwe zorgplatform hoort, kunnen patiënten zelf hun gezondheid beter in de gaten houden. De voor monitoring benodigde gegevens worden regelmatig online verstuurd, zodat de betrokken verpleegkundigen van Sensire’s medisch service center, de longverpleegkundige van Sensire en de verpleegkundig specialist van het Slingeland Ziekenhuis direct beschikken over de meest actuele patiëntwaarden. De oorspronkelijke pilot werd al in 2010 opgestart door het Slingeland ziekenhuis en Sensire. Menzis besloot na gebleken succes dat het vanaf 2017 de financiering voor COPD InBeeld overneemt. Alle kosten worden vanaf dan vergoed voor longpatiënten in de regio die baat hebben bij de alternatieve vorm van behandeling. Minister Schippers van VWS stelt het initiatief toe te juichen.

Ziekenhuisbezoek belastend

Volgens de betrokken partijen stijgt het aantal patiënten met een vorm van COPD wereldwijd en in Nederland sterk. De regelmatige bezoeken aan het ziekenhuis voor periodieke controles, behandelingen of vanwege een longaanval, is mede door de beperkte longinhoud van COPD-patiënten zeer belastend. Op basis van een analyse in het kader van de pilot blijkt dat het inzetten van COPD InBeeld heeft geleid tot minder ziekenhuisopnames. Dit is mede het gevolg van de betere monitoring, Carl Kluge,longarts van het Slingeland Ziekenhuis. Wekelijkse metingen maken eerder ingrijpen mogelijk. Tegelijk is het niet nodig om een periodieke controle in het ziekenhuis uit te voeren wanneer uit monitoring thuis blijkt dat dit niet nodig is. Patiënten profiteren ook van minder ziekenhuisbezoeken. De zorg wordt deels naar de thuissituatie verplaatst, terwijl er toch een korte lijn met de patiënt blijft.

Ondersteuning thuis

De regelmatige polibezoeken worden bij COPD InBeeld vervangen door ondersteuning in de thuissituatie. Bij een eerste bezoek brengt de longverpleegkundige van Sensire de situatie van de patiënt in kaart. Daarna worden mensen op afstand gemonitord door verpleegkundigen van het medisch service center. Wie een verhoogd risico heeft, onzeker is of vragen heeft, kan ook altijd videocontact opnemen. Hiervoor  worden de apps cVitals en cContact van FocusCura gebruikt. Volgens longverpleegkundige Ingrid Zweers van Sensire sturen COPD-patiënten tweemaal per week hun waarden op een iPad door. Bij een dreigende longaanval wordt er contact opgenomen en wordt er gekeken naar maatregelen die de patiënt zelf kan nemen.  "Daardoor zet een longaanval vaak niet door. Bij sommige mensen neemt het aantal longaanvallen zelfs af vanwege beter zelfmanagement.” Menzis, Sensire en het Slingeland Ziekenhuis werken de komende drie jaar samen op het gebied van onderzoek naar de inzet van thuiszorginstrumenten zoals COPD InBeeld. Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis: "Met dit integrale contract, gericht op meer waarde voor de patiënt, worden ziekenhuis en wijkverpleging samen uitgedaagd om betere zorg te leveren tegen lagere kosten.”

Meer COPD-initiatieven

HP Enterprise is in Nederland ook actief op het gebied van COPD-zorg op afstand, zo vertelde Sebastiaan Alves, actief in  Business Development Healthcare bij Hewlett Packard Enterprise, onlangs in ICT&health editie 5. HPE is recent de derde fase ingegaan met zijn health platform Telemedicine, waarmee diverse vormen van zorg op afstand wordt geboden. Centraal in de volgende fase staat begeleiding van patiënten met structurele aandoeningen. Het doel: voorkomen dat mensen door het terugglijden in verkeerde leefpatronen en afnemende medicijntrouw opnieuw in een ziekenhuis of specialistische instelling terecht komen. Een pilot met COPD-patienten  wordt nu voorbereid. Voor deze pilot  werkt HPE samen met Ciro, een in Limburg gevestigd expertisecentrum voor chronisch longfalen. Naar  Ciro worden inmiddels landelijk de zwaardere COPD-gevallen gestuurd voor een vijf- tot zesweekse behandeling.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!