E-health investeringen niet altijd effectief

di 18 februari 2020 - 11:47
Patient-Smartphone
Onderzoek
Nieuws

Op 24 februari presenteert Sabine Wildevuur haar VU promotieonderzoek over de toepassing van informatie- en communicatietechnologie bij het ontwerpen van persoonsgestuurde zorgaanpak voor de behandeling van chronische ziekten. In het onderzoek stelt zij onder andere dat de huidige investeringen in digitale zorg (e-health) niet altijd tot de gewenste resultaten leiden.

In deze tijd, waar de gemiddelde levensverwachting stijgt en het aantal chronisch zieken groeit, worden e-health toepassingen steeds belangrijker om aan de groeiende zorgvraag te kunnen blijven voldoen.

Het gebruik van ICT-toepassingen in de zorg blijkt in de praktijk vaak niet aan te sluiten op de behoefte van zowel de patiënt als de zorgverlener. Volgens Wildevuur wordt bij de ontwikkeling van e-health de persoonsgestuurde aanpak vaak niet meegenomen.

Persoonsgestuurde benadering e-health

Het centraal stellen van de samenwerking tussen patiënt en arts bij de ontwikkeling van e-health toepassingen is cruciaal. Alleen zo kunnen deze toepassingen in de toekomst meer vruchten afwerpen. "Het inzetten van een persoonsgestuurde benadering – waarbij de behoeften van zowel de patiënt als de zorgverlener worden meegenomen – levert een positieve bijdrage aan het ontwikkelen en ontwerpen Informatie en Communicatie Technologie voor de ondersteuning van chronische ziekten”, zo bepleit Wildevuur in haar promotieonderzoek.

In het onderzoek noemt Wildevuur de kunstmatige alvleesklier van Robin Koops een lichtend voorbeeld van persoonsgestuurde benadering van de zorg bij het ontwerp van e-health toepassingen. Koops, zelf diabetespatiënt, was ontevreden over de bestaande behandelingen. Dat motiveerde hem een kunstmatige alvleesklier te ontwikkelen waarmee de diabetes beter in toom gehouden kan worden. Koops werd afgelopen jaar uitgeroepen tot Nederlands icoon van innovatie.

Aanbevelingen en meer onderzoek

Bij de presentatie van het promotieonderzoek zal Sabine Wildevuur ook enkele aanbevelingen doen over hoe e-health toepassingen ontwikkeld moeten worden zodat ze beter aansluiten bij de behoeften van patiënt en zorgverlener. Daarvoor zal ook meer onderzoek nodig zijn naar de manier waarop ICT beter geïntegreerd kan worden om de professionele samenwerking tussen arts en patiënt te versterken.

In Nederland hebben we NeLL, het National eHealth Living Lab. Dat faciliteert sinds 2018 ontwikkeling en validatie van, en onderzoek naar e-health toepassingen in multidisciplinaire teams. Belangrijke elementen zijn effectiviteit en bruikbaarheid. In het onderzoek van Wildevuur wordt NeLL verder niet genoemd of beoordeeld.

Esther Talboom-kamp zal namens NeLL wel spreken op de expertmeeting over e-health die 28 februari georganiseerd wordt, zo liet Sabine Wildevuur ons weten.

Het complete promotieonderzoek "Designing information and communication technology to enable person-centred care in chronic disease management" van Sabine Wildevuur kan hier ingezien worden (pdf link).