De EU stopt ruim 20 miljoen euro in het stimuleren van digitale netwerken. Het geld wordt verstrekt via CEF Telecom, zo meldt het Innovation & Networks Executive Agency (INEA). CEF telecom maakt deel uit van het Connecting Europe Facility.
In totaal zijn er 64 projecten geselecteerd op vier gebieden voor medefinanciering: e-health, cybersecurity, eDelivery en eProcurement (inkoop). Het gaat om projecten uit alle 26 EU-lidstaten (exclusief het Verenigd Koninkrijk) en Noorwegen.
CEF Telecom is gefocust op digitale service infrastructuren (DSI’s): grensoverschrijdende dienstverlening voor burgers, bedrijven en de publieke sector. Het overkoepelende doel is het ondersteunen van de totstandkoming van één digitale markt in de hele EU.
7,5 mln voor e-health
In de periode 2014-2020 is er voor CEF Telecom een budget beschikbaar van 1,04 miljard euro. De huidige co-financiering voor e-health projecten bedraagt 45 voorstellen die gezamenlijk bijna 7,5 miljoen euro toegekend krijgen. In juni moeten de overeenkomsten voor alle projecten na goedkeuring door onder meer het Europees Parlement afgerond worden.
De voorstellen zijn afkomstig uit 15 EU-lidstaten. Zij zijn geselecteerd vanwege hun
belofte om toegang tot en kwaliteit van zorg te verbeteren met behulp van ICT. Het gaat om gebieden zoals het digitaal voorschrijven van medicatie (e-prescriptie), patiëntinformatie en European Reference Networks (ERN’s).
E-health speerpunt EC
De Europese Commissie ziet e-health als een belangrijk speerpunt in haar Digitale Agenda. Eerder in februari kwam de Commissie nog met een voorstel om de samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen waar het gaat om toegang tot zorg- en gezondheidstechnologie. Het doel is om meer
patiënten van nieuwe technologie te laten profiteren.
Concreet wil de EC dat EU-lidstaten voortaan zoveel mogelijk nieuwe gezondheidstechnologie beoordelen om zo de toegang ertoe te versnellen. De Europese Commissie wil dat EU-lidstaten voortaan zoveel mogelijk nieuwe gezondheidstechnologie beoordelen om zo de toegang ertoe te versnellen.
Volgens de Commissie gaat het bij het Health Technology Assessment (HTA)-voorstel om een multidisciplinair proces dat informatie samenvat over de medische, sociale, economische en ethische onderwerpen die te maken hebben met het gebruik van zorgtechnologie op een ‘systematische, transparante, onbevooroordeelde en robuuste’ wijze.