HearWHO-app moet gehoorproblemen tegengaan

wo 6 maart 2019 - 08:46
Senior Woman Inserts Hearing Aid
Preventie
Nieuws

Op zondag 3 maart, tijdens World Hearing Day, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de hearWHO-app gelanceerd. Deze gehoortest-app is mede ontwikkeld door audioloog Cas Smits van Amsterdam UMC. De test kan gebruikt worden door iedereen met een smartphone.

Wereldwijd kampen 466 miljoen mensen op dit moment met gehoorproblemen. In Nederland zijn er 1,3 miljoen doven en slechthorenden. Dit heeft nadelige invloed op veel aspecten van het leven van mensen. De jaarlijkse medische kosten door gehoorverlies lopen wereldwijd op tot 750 miljard dollar, aldus Amsterdam UMC. Bovendien kan het voor mensen met gehoorproblemen lastiger zijn om mee te komen in de digitaliserende maatschappij, zo bleek vorig jaar onder meer uit onderzoek van Stichting Accessibility.

Groei gehoorproblematiek

Het aantal mensen dat te maken krijgt met gehoorverlies en -problemen stijgt volgens de WHO de komende jaren, omdat steeds meer mensen worden blootgesteld aan schadelijk lawaai en er nog nauwelijks gebruik wordt gemaakt van bescherming.

Gehoorverlies kan in veel gevallen worden voorkomen. Bij kinderen kan volgens de WHO door tijdige testen zelfs 60 procent van gehoorverlies worden tegengegaan. Dan moet je er zo snel mogelijk bij zijn, benadrukt Smits. “Dan zijn er nog mogelijkheden om in te grijpen en verdere achteruitgang te voorkomen. Want de gevolgen van gehoorverlies zijn niet gering. Je sociale leven, je gevoel van veiligheid en ook je werkprestaties lijden eronder.”

HearWHO-app uitkomst

Het merendeel van de mensen met gehoorproblemen woont in lage- en middeninkomenslanden. Gehoorverlies blijft daar vaak onopgemerkt en onbehandeld omdat er nauwelijks mogelijkheden zijn om een gehoortest te doen. Smits: “Juist voor deze mensen is de nieuwe hearWHO-app een uitkomst, want veel mensen in deze landen hebben wel een mobiele telefoon.”

Smits stond volgens AmsterdamUMC ook aan de wieg van de in 2014 gelanceerde Nederlandse Nationale Hoortest. De test meet het gehoor door het aanbieden van driecijfercombinaties in stoorruis en kan zelfstandig thuis via een computer worden afgenomen. Internationaal was er veel belangstelling voor, stelt zij. Dankzij dit soort e-health toepassingen komt goede zorg volgens de audioloog ook beschikbaar voor mensen voor wie deze anders buiten bereik zou blijven, zoals in ontwikkelingslanden. "Samen met professor De Wet Swanepoel uit Pretoria heb ik later onder meer een app voor Zuid Afrika ontwikkeld."

Nauwkeuriger versie

De afgelopen jaren heeft de audioloog samen met professor David Moore gewerkt aan een versie die nauwkeuriger is in het detecteren van verschillende vormen van gehoorproblemen, zoals eenzijdig gehoorverlies. "Op verzoek van de WHO hebben we vervolgens gewerkt aan een internationale app-versie hiervan.”

Ook is er een nieuwe versie gelanceerd van de Nationale Hoortest. Smit: “Bij de eerdere test werden identieke geluidsignalen aan beide oren aangeboden. Nu is er een subtiel verschil aangebracht tussen de signalen in beide oren, waardoor ook de samenwerking tussen de oren wordt gemeten.” De nieuwe Nationale Hoortest is van Amsterdam UMC in samenwerking met VeiligheidNL.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!