Patiëntenstichting IKONE gaat de diverse methoden van patiëntparticipatie tegen het licht houden. Het onderzoek om deze methodes te valideren, wordt uitgevoerd door een masterstudent gezondheidswetenschappen. Het onderzoek moet organisaties handvatten bieden om participatie van patiënten te vergroten.
IKONE laat weten tot en met 25 april op zoek te zijn naar innovatieve zorgorganisaties die patiëntparticipatie in zorg in de praktijk brengen in fieldlabs, living labs of andere innovatieve samenwerkingsvormen. In dergelijke praktijksituaties wordt ook in toenemende mate uitgetest op welke manier en onder welke voorwaarden e-health en andere digitale zorgtoepassingen toegepast kunnen worden.
De focus in het project van IKONE ligt op het betrekken van ervaringsdeskundigen bij de implementatiefase van innovatie. IKONE stelt het onderzoek daarom graag samen met innovatieve zorginstellingen uit te willen voeren. De stichting benadrukt dat de resultaten van het onderzoek elke zorgaanbieder kunnen helpen. Participatie van patiënten bij het verbeteren van zorgprocessen of het gebruik van zorgtoepassingen is volgens IKONE tegenwoordig een ‘no-brainer’.
Handvatten voor betere patiëntparticipatie
De stichting hoopt met de uitkomsten van de valideringsstudie een handvat te bieden waardoor zorginstellingen en -aanbieders daadwerkelijk aan de slag kunnen met het inzetten van de gevalideerde methodieken om de patiëntparticipatie binnen de eigen organisatie te vergroten. Naar verwachting wordt de studie eind juli 2018 afgerond.
IKONE is op zoek naar professionals die binnen de zorg te maken hebben met het implementeren van zorginnovaties, zowel daadwerkelijk ‘op de werkvloer’ als vanaf een hoger gelegen niveau binnen de organisatie. Er wordt gewerkt met een Delphi-methode waarbij respondenten samen tot een top-10 van participatiemethoden komen. Tot en met 28 mei wordt informatie verzameld via online vragenlijsten.
Belangstellende partijen kunnen hier informeren voor meer informatie:
info@ikone.nl
IKONE wint social challenge Wildcard
IKONE maakte deze week ook bekend dat het een wildcard had
gewonnen bij de Social Challenge van de provicie Gelderland. Deelnemers aan de challenge maakten kans op een geldbedrag, ondersteuning en advies van de provincie. De wildcard werd gewonnen met een scholingsinitiatief om innovaties samen met de patiënt als gebruiker te ontwikkelen.
Er waren bij de challenge vijf thema’s: duurzame energie, alternatief OV, voeding op maat, energiemaatregelingen, sportparticipatie voor mensen met een beperking en technologische zorg voor ouderen. Daarnaast was er een wildcard, waarbij deelnemers een oplossing voor een zelf ingebracht vraagstuk konden indienen. Tijdens Startup Delta, een event dat mede gehost werd door Prins Constantijn, won stichting IKONE deze wildcard.
Patiënt Expertise School
Patient Expert Marielle Blankesteijn, consultant bij Stichting IKONE en ervaringsdeskundige vanwege een dwarslaesie, heeft de deelname geïnitieerd samen met IKONE oprichtster en directeur Anne-Miek Vroom. Het winnen van deze challenge biedt volgens IKONE een serieuze financiële aanzet tot het realiseren van Patiënt Expertise School. De Provincie Gelderland biedt verder ondersteuning vanuit het zorg- en innovatienetwerk Health Valley.
De school moet kennis, vaardigheidstrainingen en learning on the job bieden om uiteindelijk af te studeren als gelijkwaardige professional, Patiënt Expert, in de zorgsector. Kristel Schumacher, patiënt expertise teamcoördinator van IKONE: "Deze school is niet enkel gericht op onze eigen teamleden. Er bestaat ook vraag van onze netwerkpartners. We gaan ook hun 'patiënten' of 'cliënten' opleiden."