Het kabinet trekt de komende jaren 108 miljoen euro aan subsidie uit voor de transformatie van processen in de zorg- en welzijnssector naar digitale of hybride processen. Voorbeelden van dergelijke processen zijn beeldzorg en het automatisch aanreiken van medicatie met een medicijndispenser.
Minister Helder heeft in dit kader op donderdag 18 april de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) ter publicatie aangeboden. De minister zegt over de nieuwe regeling: “Met slimme innovaties kunnen we de zorg en ondersteuning kunnen bieden die nodig is en daarmee ontlasten we mantelzorgers en medewerkers.”
STOZ opvolger van SET
De eerste aanvraagperiode voor de STOZ loopt van 14 mei tot 20 december 2024. In 2025 wordt de regeling nogmaals opengesteld. De projecten die subsidie krijgen, kunnen daarna nog drie jaar worden voortgezet, laat VWS weten. De STOZ-regeling is de opvolger van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Hiervan hebben tussen 2019 en 2023 in totaal 300 zorg- en welzijnsorganisaties gebruik gemaakt.
Zorg- en welzijnsaanbieders die actief zijn binnen de Zorgverzekeringswet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet langdurige zorg, Jeugdwet of de Wet publieke gezondheid kunnen een aanvraag doen voor subsidiëring. Ook samenwerkingsverbanden, waarin aanbieders van zorg of ondersteuning deelnemen, zoals regionale huisartsenorganisaties, innovatiehubs en regionale werkgeversorganisaties, kunnen betrokken zijn bij een aanvraag.
Soorten projecten
Er zijn drie projecten waarvoor zorgaanbieders en samenwerkingsverbanden subsidie kunnen aanvragen:
- Implementatiestart: voor het ontwikkelen van een strategie en implementatieplan voor de inzet van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning.
- Opschalingsproject: voor de implementatie en het opschalen van bewezen digitale of hybride processen in zorg en ondersteuning. De digitale of hybride processen die in aanmerking komen voor het opschalingsproject moeten op het STOZ-overzicht staan.
- Evaluatieproject: ook voor de implementatie en het opschalen van digitale of hybride processen in zorg en ondersteuning. Het verschil met de opschalingsroute is dat de op te schalen processen (nog) niet op het STOZ-overzicht staan en dat voor de projecten een evaluatie met waardebepaling moet worden uitgevoerd. Na deze evaluatie en waardebepaling kunnen deze processen mogelijk op het STOZ-overzicht komen te staan.
Digitale en hybride processen
De subsidieregeling komt voort uit de programma’s Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ) en Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) waarin digitale en hybride processen in zorg en ondersteuning belangrijke pijlers zijn. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de subsidieregeling.
Op 25 april (09.30-11.00) en 8 mei (09.30-11.00) organiseren RVO en VWS startbijeenkomsten voor meer informatie over de subsidieregeling en het aanvraagproces. Meer informatie kun je vinden op www.rvo.nl/stoz