KPN heeft tijdens de Zorg & ICT beurs van 14-16 maart de functionaliteit videobellen geïntroduceerd binnen de KPN Zorg Messenger-dienst. Daarmee wordt het onder meer mogelijk voor een huisarts om veilig en laagdrempelig een videoconsult te starten met een patiënt of voor een wijkverpleger om eenvoudig mee te kijken met een collega.
KPN wijst er op dat de minister en staatssecretaris van VWS als doel hebben gesteld dat in 2019 iedereen die thuiszorg en ondersteuning ontvangt de mogelijkheid moet hebben om via een beeldscherm met een zorgverlener te communiceren. Op dit moment heeft echter slechts 5 procent van de groep in kwestie toegang tot dergelijke beeldzorg.
De Zorg Messenger is een dienst die sinds
september 2016 geleverd en beheerd wordt door KPN dochter E-Zorg. De dienst bood al veilig mailen en chatten als een alternatief voor het veelgebruikte maar minder veilige WhatsApp. Vanaf nu is er ook de mogelijkheid om videogesprekken te voeren of te starten vanuit een chat. Zorg Messenger kan gebruikt worden via een smartphone, tablet of pc. Zorgverleners kunnen collega’s of hun patiënten / cliënten in enkele muisklikken uitnodigen voor een live gesprek met beelden.
Bijdrage van videobellen
Videobellen kan op verschillende manieren een bijdrage leveren aan het optimaliseren van de zorg. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, waar door middel van videogesprekken zorgverleners en mantelzorgers zorg op afstand kunnen verlenen, als alternatief voor een bezoek aan huis. Voordelen zijn onder meer frequenter persoonlijk contact en de mogelijkheid om assistentie te verlenen bij het innemen van medicatie.
Verder kan de functie gebruikt worden ter ondersteuning van spreekuren, waarbij een arts, afhankelijk van de situatie, een (vervolg)consult, op afstand kan doen om bijvoorbeeld resultaten van een onderzoek en de vervolgbehandeling te bespreken. Het scheelt beide partijen tijd. De patiënt / cliënt hoeft niet te reizen voor een gesprek van 5 à 10 minuten én het biedt de arts de mogelijkheid om meer tijd- en plaats onafhankelijk te werken.
Om de veiligheid te borgen vind de communicatie plaats, via servers in de besloten ZorgCloud van KPN. Dit moet een betrouwbare informatie uitwisseling en dus integratie met diverse Zorg systemen mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het archiveren van een videogesprek in het EPD of ECD.
KPN-dochter E-Zorg beheert ZorgCloud voor de zorg in Nederland, dat door een groot deel van de huisartsen en apotheken in Nederland wordt gebruikt voor veilige communicatie. De zorg is door KPN geoormerkt als een van de belangrijke sectoren voor de operator en heeft al jaren hun bijzondere aandacht voor veilige samenwerking, het verhogen van de efficiency en het verhogen van de autonomie voor zorgbehoevenden met behulp van ICT.
Veilig, laagdrempelig alternatief
De Zorg Messenger, gelanceerd in september 2016, is volgens KPN en veilig en laagdrempelig alternatief voor communicatie via mail en chat in de zorg, waarbij het waarborgen van de veiligheid van patiëntgegevens cruciaal is. Minister Schippers heeft de noodzaak tot betere bescherming van gegevens in de zorg onderstreept met een oproep aan zorgverleners om snel over te stappen op een veilig en betrouwbaar alternatief voor diensten zoals WhatsApp. De artsenkoepel KNMG raadt het gebruik van WhatsApp voor onderlinge communicatie en gegevensuitwisseling tussen medische professionals af, maar wil het niet verbieden.
KPN denkt met de Zorg Messenger een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Nederland, stelt Robin Scholten, die als VP Products Grootzakelijk bij KPN verantwoordelijk is voor de ICT dienstverlening in de Grootzakelijke markt: “Professionals in de zorg hebben, net als werknemers in andere sectoren, behoefte aan moderne communicatieoplossingen die hen helpen om effectiever en productiever te werken. Zeker als het gaat om het uitwisselen van informatie. Specifiek voor de zorg geldt dat organisaties de verantwoordelijkheid hebben om de privacy van de patiënt altijd te waarborgen. Zij moeten er dus op toezien dat informatie op een veilige manier wordt gedeeld.”
De Zorg Messenger helpt organisaties met het beveiligen van hun interne en externe communicatie. Voor maximale veiligheid wordt het berichtenverkeer versleuteld en afgehandeld via de besloten en GZN (GoedBeheerd ZorgNetwerk) gecertificeerde netwerkinfrastructuur van de KPN ZorgCloud. Data wordt verwerkt in Nederlandse datacenters en verlaat de landsgrenzen niet.