Pilot met nieuwe software voor anesthesiologen voor toezicht

wo 5 juni 2024 - 07:43
Apps
Nieuws

Anesthesiologen van de OK van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal doen mee in een pilot waarbij ze gebruikmaken van de software Carestation Insights LIVE van GE Healthcare. Dankzij dit programma kunnen de artsen 24/7 en laagdrempelig via hun smartphone meetwaarden, curves en geselecteerde alarmen van anesthesiemachines en bewakingsmonitoren raadplegen terwijl zij op een andere locatie in het ziekenhuis zijn.

“De door ons geselecteerde alarmen worden rechtstreeks weergegeven op onze mobiele telefoon en geven de mogelijkheid om het anesthesieteam in de operatiekamer of op sedatielocaties te ondersteunen en te adviseren zonder hiervoor fysiek aanwezig te zijn. We verwachten bovendien dat de meerwaarde van Carestation Insights LIVE zelfs zal toenemen in grotere operatiekamercomplexen, zoals straks in ons nieuwe ziekenhuis”, vertelt anesthesioloog bij Bravis, Ingvar Berckmans.

Verbetering huidige, veilige werkwijze

Net als in andere ziekenhuizen in Nederland werd ook in het Bravis al jarenlang een veilig en beproefd systeem van werken gehanteerd. De anesthesiologen superviseren maximaal in twee operatiekamers waar ook continu anesthesiemedewerkers aanwezig zijn om de patiënt te bewaken. De anesthesioloog is in de betreffende operatiekamer aanwezig tijdens kritische momenten tijdens de anesthesie. Ook is de anesthesioloog permanent beschikbaar voor een directe interventie, tussenkomst of advies op afstand voor de operatiekamers, uitslaapkamer of andere locaties waar anesthesie of sedatie wordt gegeven.

Slimme technologie Zorgmanager bij Bravis, William Minderhoud, onderstreept dat de toepassing van de nieuwe software feilloos aansluit bij de Bravis-ambitie om slimme technologie en digitalisering optimaal in te zetten. “Dit is echt een mooi voorbeeld hoe technologie kan ondersteunen bij werkprocessen. Dankzij de nieuw ontwikkelde software van GE Healthcare behouden we een veilige situatie en creëren we meer flexibiliteit bij het inplannen en het uitvoeren van hun werkzaamheden. We leveren op geen enkele manier in aan de kwaliteit van onze zorg, terwijl de mogelijkheden voor onze anesthesiologen juist zijn toegenomen door deze slimme toepassing.”

Zorg op afstand

Het Bravis ziekenhuis investeert flink in zorg op afstand. Zo hoeven patiënten van het Bravis ziekenhuis met eenvoudige botbreuken en andere simpele letsels tegenwoordig minder vaak naar het ziekenhuis voor nacontrole. Dit komt doordat ook dit ziekenhuis nu de app Virtual Fracture Care (VFC) in gebruik heeft genomen. Dankzij deze app kunnen patiënten na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) of gipskamer thuis herstellen met behulp van de app.

VFC-app

De VFC-app, die in 2019 ontwikkeld door het OLVG in Amsterdam, biedt patiënten met relatief eenvoudige, stabiele breuken of kneuzingen essentiële informatie en tools om thuis aan hun herstel te werken. Na de behandeling op de SEH of gipskamer krijgen ze direct toegang tot de app voor informatie, herstelinstructies en oefeningen. De app biedt een persoonlijk behandelvoorstel en stelt patiënten in staat om zelf regie te houden over hun zorgproces. Inmiddels is de app al in vijf talen beschikbaar en wordt hij door veel Nederlandse ziekenhuizen gebruikt.