Tegenvallende prognoses voor budget langdurige zorg

ma 26 augustus 2024 - 14:00
Financiën
Nieuws

Volgens de NZa is het nog niet duidelijk of de herverdelingsmiddelen van € 76 miljoen voldoende zijn om de tekorten dit jaar op te vangen. Dit blijkt uit twee prognoses van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die aangeven dat het budget voor de langdurige zorg in 2024 onvoldoende is om alle noodzakelijke zorg te vergoeden. De NZa verwacht in 2024 een tekort in het budgettair kader tussen de € 54 en € 347 miljoen.

In februari verwachtte de NZa voor 2024 nog dat het kader voldoende zou zijn. Toen kon er nog geen rekening worden gehouden met een aantal ontwikkeling, zoals de gevolgen van de rechtszaak tegen zorgkantoren over de herberekening van de tarieven voor de gehandicaptenzorg. Inmiddels schatten zorgkantoren dat deze wijziging € 175 miljoen kost. Ook de gevolgen van het aangenomen amendement Dobbe waren toen nog niet duidelijk. Daarin wordt een besparing in de Wlz van € 193 miljoen teruggedraaid. In de recente prognose zijn deze ontwikkelingen wel meegenomen.

Meer oorzaken

Ook de afgelopen jaren waren er tekorten in het budget van de langdurige zorg en zijn toen met de herverdelingsmiddelen aangevuld. Voor het betaalbaar en toegankelijk houden van de langdurige zorg, is niet alleen de financiering van belang. Ook personeelsschaarste en een schaarste aan verblijfsplaatsen spelen een rol. Door de vergrijzing blijft de vraag naar zorg de aankomende jaren stijgen.

Passende zorg

Het CIZ, Zorginstituut Nederland, het CAK en de NZa hebben eerder al aangegeven wat er moet gebeuren om de langdurige zorg in de toekomst beschikbaar te houden voor patiënten. De nadruk ligt daarbij op passende zorg waarbij de cliënt en de eigen omgeving centraal staan. Ook gaf de NZa eerder al de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanknopingspunten voor keuzes in het beleid met het advies Scheiden van wonen en zorg.

Volgens het Zorginstituut Nederland (ZIN) moet er duidelijker onderscheid worden gemaakt tussen ouderen die dringend verpleeghuiszorg nodig hebben en ouderen die het (nog) aankunnen met beschutte woonvorm of zorg aan huis. ZIN schreef dat onlangs in het advies ‘Verduidelijken toegang tot integrale verpleeghuiszorg voor mensen met een VV-indicatie’. Nu is het zo dat ouderen met een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) een plaats krijgen waarbij niet wordt gekeken naar de urgentie.

Om verpleeghuizen toegankelijk te houden, moeten daarom beter afwegingen worden gemaakt welke vorm van zorg het meest passend is voor de betreffende oudere(n).