Afgelopen maandag 10 mei is in 18 EU-lidstaten een test begonnen met het Europese Digitaal Groen Certificaat (DGC). Dit 'coronapaspoort' dient als bewijs in andere EU-lidstaten dat de houder ervan ingeënt is tegen Covid-19, onlangs corona gehad heeft of beschikt over een recent negatief testresultaat. Ook Nederland doet mee aan de test.
Het certificaat is bedoeld om reisbewegingen zoals voor vakanties binnen de EU te faciliteren. Vanaf 1 juni moet volgens de Europese Commissie de infrastructuur klaar zijn voor lidstaten om het certificaat te kunnen gebruiken. 1 juli moet dan haalbaar zijn om het EU-brede bewijs te gaan gebruiken.
EC: uitrol certificaat op schema
Volgens premier Rutte zou het onderliggende systeem voor het DGC overigens pas op 21 juni opgeleverd worden en krijgen lidstaten vervolgens tot zes weken de tijd om het nationaal te implementeren. Een woordvoerder van de Commissie stelt in reactie hierop dat de uitrol van het DGC-systeem op schema ligt. Omdat de meeste lidstaten al vanaf 10 mei met het DGC experimenteren, zullen ze geen zes weken uitroltijd meer nodig hebben wanneer de onderliggende infrastructuur wordt opgeleverd.
Op 17 maart heeft de Europese Commissie het Digitaal Groen Certificaat voorgesteld. Het certificaat, ook wel gezondheidspas of vaccinatiepas genoemd, moet het mensen weer makkelijker te maken om tijdens de coronapandemie binnen de EU op reis te gaan. Nu veel EU-lidstaten geleidelijk aan hun reisadvies versoepelen - waaronder Nederland per 15 mei - komen er meer mogelijke bestemmingen bij.
Van tijdelijke aard
Het certificaat zal gelden in alle EU-lidstaten en in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Het moet worden afgegeven aan EU-burgers en hun familieleden, ongeacht hun nationaliteit, en aan burgers van niet-EU-landen die in de EU wonen en bezoekers die toestemming hebben om naar andere lidstaten te reizen. Het COVID-19-paspoortsysteem is tijdelijk en wordt opgeschort zodra de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het einde van de internationale noodsituatie op het gebied van COVID-19 aankondigt.
Het Digitaal Groen Certificaat omvat drie soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat (NAAT / RT-PCR-test of snelle antigene test) en certificaten voor personen die hersteld zijn na besmetting met COVID-19.
Hoe het werkt
Hoe het certificaat werkt:
- De digitale versie kan worden opgeslagen op een smartphone of tablet. Een papieren versie moet ook mogelijk zijn. Beide versies bevatten een QR-code met essentiële informatie en een digitaal zegel dat de echtheid van het certificaat garandeert.
- Het certificaat is geldig in alle EU-lidstaten. Het bevat een QR-code met een digitale handtekening om het te beschermen tegen vervalsing.
- Bij controle van het certificaat wordt de QR-code gescand en de digitale handtekening gecheckt.
- Alle instellingen die certificaten afgeven (zoals ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsautoriteiten) hebben een eigen digitale handtekeningsleutel. Die sleutels zijn in elk land opgeslagen in een beveiligde databank.
- De Europese Commissie zorgt voor een gateway. Via die gateway kunnen alle handtekeningen in de hele EU worden gecontroleerd. De persoonsgegevens op het certificaat passeren niet via de gateway, aangezien dat niet nodig is om de digitale handtekening te verifiëren. De Commissie helpt de EU-landen ook de software te ontwikkelen waarmee de autoriteiten de QR-codes kunnen controleren.