Verily, Novartis stoppen met ontwikkeling slimme lens

di 20 november 2018 - 09:30
Slimme-lens
Onderzoek
Nieuws

Verily, het life science-onderdeel van Alphabet, en Alcon, een dochteronderneming van het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis, stoppen met de ontwikkeling van een slimme contactlens voor het meten van glucose-levels bij diabetespatiënten. De lens is al sinds 2014 in ontwikkeling.

Enkele jaren geleden startten Verily en Alcon een samenwerking om te onderzoeken of sensoren in de contactlens de glucosewaarden in tranen konden uitlezen. Het doel was om het product binnen vijf jaar op de markt te brengen, maar in 2016 werd al vertraging gemeld waarna het stil werd rondom de lens. Nu schrijft Verily op zijn blog dat tijdens klinische tests de glucosewaarden in traanvocht onvoldoende overeenkomen met glucosewaarden in bloed. Hierdoor voldoet de slimme lens niet aan de medische voorwaarden, stellen de onderzoekers.

Slimme lens voor staar

Verily en Alcon blijven nog wel samenwerken aan een ander type lens. Deze lens moet ondersteuning gaan bieden aan met name oudere mensen die lijden aan verziendheid. Ook zal worden gekeken naar de mogelijkheid om via een slimme lens mensen met staar te helpen. Overigens stopt Verily niet helemaal met zijn onderzoek naar glucose monitoring. Verily werkt met het Franse farmaciebedrijf Sanofi samen nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor het groeiend probleem van diabetes in met name de westerse wereld. De twee ondernemingen stopten twee jaar geleden een kleine 500 miljoen dollar in een gezamenlijke onderneming.

Slimme technologie voor diabetici

Diabetes is één van de domeinen waarin de medische wereld en de technologiesector nauw samenwerken om slimme oplossingen te ontwikkelen voor een groeiend, wereldwijd probleem. Er vinden dan ook tal van initiatieven plaats waarbij wordt getracht om via slimme contactlenzen vinger aan de pols te houden bij diabetespatiënten. Vorig jaar bijvoorbeeld ontwikkelden onderzoekers aan de Oregon State University (OSU) hebben een transparante biosensor die op een normale contactlens kan worden geplaatst. Op deze manier kan de sensor data onttrekken op basis waarvan kan worden geanalyseerd om ziektesymptomen te detecteren. Zo kan bijvoorbeeld worden gezien of de bloedspiegel te laag is of dat organen niet goed functioneren. Ook behoort AI inmiddels tot de technologieën die oplossingen verder kunnen verslimmen. De Amerikaanse Inspectie van voedings- en geneesmiddelen (FDA) keurde dit jaar het eerste medische device dat op basis van AI diabetische retinopathie kan opsporen goed. Het device genaamd IDx-DR is tevens de eerste screening tool voor zorgverleners die niet direct te maken hebben met diabetes. Diabetische retinopathie is een aandoening die ontstaat wanneer hoge bloedsuikerspiegels zorgen voor schade in de bloedvaten van het netvlies.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!