95 procent routinematige testuitslagen dezelfde dag bij huisarts

di 18 juni 2019
95 procent routinematige testuitslagen dezelfde dag bij huisarts
Diagnostiek
Premium

Diagnostisch Centrum Saltro heeft onlangs een volautomatisch laboratoriumstraat neergezet – of eigenlijk twee, want alle apparatuur is dubbel uitgevoerd. Dankzij de investering hebben aanvragers, voornamelijk huisartsen, maar ook zorgorganisaties en instellingen, het overgrote deel van de testuitslagen nog dezelfde dag binnen, vóór vijven. Dat zorgt voor betere zorg aan de patiënt en ontzorgt de zorgprofessionals die, zo nodig, meteen actie kunnen ondernemen.

Foto: Henk Tukker.

Nieuwe laboratoriumstraat Saltro moet voor betere, snellere diagnostiek zorgen.

Maarten Kok, specialist klinische chemie, is als manager van het laboratorium van Saltro nauw betrokken geweest bij de marktverkenning en de implementatie van de volautomatische laboratoriumstraat (zie ook kader). Hij is enthousiast over de prestaties van het nieuwe paradepaardje van Saltro. 

“Door de komst van de nieuwe laboratoriumstraten is de doorlooptijd van de routine/cito testen verkort met een half uur tot drie kwartier. Sinds de inbedrijfstelling wordt al meer dan 90 procent van de chemiebepalingen voor 17.00 uur gerapporteerd. Aan het eind van dit jaar zal dat naar verwachting oplopen tot 95 procent.” 

De hematologische bepalingen zullen volgens Kok in 2020 aan de beurt zijn. Met de komst van digitale ordering zal de responstijd verder worden bekort. “Op dit moment worden de meeste aanvragen nog gedaan met papieren labformulieren. Daarnaast zal worden ingezet op het reduceren van het aantal buizen dat wordt afgenomen van de patiënt.”   

Momenteel wordt gewerkt aan het optimaliseren van het proces en de bijscholing van de laboranten, aldus Kok. “Van hen vraagt de komst van de volautomatische laboratoriumstraten een andere manier van werken. De logistiek van het lab is compleet veranderd. Dat is uiteraard wennen, maar de meesten vinden het ontzettend gaaf.”

Zo nodig meteen beleid en actie 

Stephanie Wouthuis is als huisarts werkzaam bij twee huisartsenpraktijken in Utrecht en als vakspecialist verbonden aan Saltro. Zij weet uit ervaring hoe belangrijk het is, dat labuitslagen zo snel mogelijk bekend zijn bij de huisarts die het onderzoek aangevraagd heeft. 17.00 uur is daarbij een belangrijke deadline. 

Stephanie: “Tot dat tijdstip zijn huisartsen nog goed bereikbaar om een afwijkende uitslag doorgebeld te krijgen en kunnen zij bij een afwijkende uitslag meteen beleid maken en actie ondernemen in overleg met de patiënt. Afwijkende uitslagen die na vijven op het huisartseninformatiesysteem (HIS) worden gezet, worden doorgebeld aan de huisartsenpost (HAP). Voor de dienstdoende artsen is het veel lastiger om afwijkende uitslagen te interpreteren en te beoordelen of er actie moet worden ondernomen. Hij/zij kent de desbetreffende  patiënt immers niet.”

Het mes snijdt volgens de huisarts aan twee kanten. Enerzijds draagt het bij aan betere en patiëntvriendelijker zorg, doordat patiënten sneller zekerheid hebben. Anderzijds ontlast het de huisarts, zowel de eigen huisarts van de patiënt, als de collega’s van de HAP. Wouthuis: “De snelheid zorgt er ook voor, dat de huisarts de uitslagen aan het einde van de dag nog kan afhandelen en ’s morgens of na het weekend niet eerst een ‘stuwmeer’ van uitslagen hoeft weg te werken die na 17.00 uur binnengekomen zijn.”

Kortom, een half uur eerder of later betekent een wereld van verschil. In de meeste gevallen is de tijdwinst overigens nog aanzienlijk groter, tot wel anderhalf uur.