Dit verhaal begint met kinderlijke opwinding, maar het onderwerp is allesbehalve kinderachtig. Om met het eerste te beginnen: ik ervaar nog steeds een kinderlijk soort opwinding als ik vliegtuigen van nabij zie. Dus als ik word uitgenodigd door NewDawn Robotics, vervolgens een bijeenkomst bezoek op Lelystad Airport en vliegtuigen op 50 meter van mij starten en landen, dan kan ik niet anders dan me verwonderen. Dat geldt ook voor het idee dat ik zo mijn eigen robot ga bouwen.
Ik spreek Jos Bel en Tamara Monzon, oprichters van NewDawn Robotics, over Robot Process Automation. RPA is volgens hen een virtuele assistent, die je in staat stelt om softwarematig met tien in plaats van twee handen te werken en dan ook nog eens foutvrij. Mensen worden productiever omdat de softwarerobot snel data ophaalt tussen verschillende systemen, verwerkt en verstuurt. Denk aan een ‘macro on steroids’.
Bel en Monzon zijn beide afkomstig van CapGemini. Ze startten in 2018 met NewDawn Robotics omdat ze zagen dat RPA in toenemende mate in het buitenland gebruikt werd en Nederland achterbleef bij deze ontwikkeling.
Robot uit de mens halen
Bel: “We willen capaciteit vrijspelen, de robot uit de mens halen, zodat mensen zich meer op waarde toevoegende activiteiten kunnen richtten. Onze missie is het combineren van de uniciteit van de mens met geautomatiseerde intelligentie. Veel van de capaciteit in de gezondheidszorg gaat op dit moment verloren aan administratie.”
Monzon vult aan: “Wij geloven in het ‘automation first’ principe: een softwarerobot voor iedere medewerker, die administratieve werkzaamheden overneemt en zo ruimte maakt voor meer zingeving in het werk, zoals het doen van analyses, problemen oplossen en de verbinding maken met andere mensen.”
Robot doet administratie
Ik krijg een demo te zien waarin een salarisadministratie wordt bijgehouden. De robot opent verschillende softwareprogramma’s, zoekt op internet actuele koersen op, berekent voor 400 man de uit te betalen bedragen en wikkelt zelfs de uiteindelijke betaling af. Bel: “Het proces is leidend en systemen hoeven niet aangepast te worden. Met RPA heb je de mogelijkheid om systemen aan elkaar te koppelen zonder dure interfaces te hoeven bouwen.”