Bloeddruk-app is minder betrouwbaar dan gedacht

vr 1 april 2016 - 09:17
instant-blood-pressure
Apps
Nieuws

Een populaire smartphone app die nauwgezet de bloeddruk kan meten, blijkt in praktijk helemaal niet zo betrouwbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University naar de prestaties van de app Instant Blood Pressure, die inmiddels offline is, maar ruim honderdduizend keer is gedownload.

Volgens de onderzoekers weet de app bij acht op de tien patiënten een hoge bloeddruk niet te herkennen. Deze wordt gemeten door de lens van de camera waarop patiënten hun vinger plaatsen. De smartphone zelf moet daarbij rusten op de borst van de gebruiker. De app Instant Blood Pressure werd gelanceerd in de zomer van 2014 en stond een tijd in de top 50 van best verkochte apps. In juli vorig jaar verdween de app uit de app stores.

Ver beneden peil

De wetenschappers onderzochten in totaal 85 patiënten waarvan meer dan de helft leed aan hypertensie. 91 procent nam hiervoor medicatie. De app Instant Blood Pressure presteerde ver beneden peil, zo bleek. In 80 procent van de gevallen merkte de app een te hoge bloeddruk aan als normaal.

De verklaring hiervoor zou liggen in het feit dat de app output genereert op basis geslacht, leeftijd en gewicht, maar niet in staat is daadwerkelijk de bloeddruk te meten. De hartslag bijvoorbeeld werd gemeten door de microfoon in de smartphone. Hoewel de onderzoekers de rol van technologie in medische toepassingen over het algemeen toejuichen, stellen zij nog wel hun vraagtekens bij de klinische validiteit van de meeste apps.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!