Een armband die vertelt wanneer je water moet drinken!

ma 19 september 2016 - 17:55
Nieuws

Een nieuwe, draagbare armband vertelt je vanaf nu precies wanneer je water nodig hebt. “Want zelfs als je acht glazen per dag drinkt, wil dat niet zeggen dat je goed of voldoende gedronken hebt.” Dit is de boodschap die Dr. Dustin Freckleton naar buiten brengt met een nieuw product, genaamd de LVL band.

Deze armband gebruikt infrarood licht om je hydratatieniveau te meten én geeft je advies over de hoeveelheid water je nodig hebt om gezond te blijven. Freckleton kwam tot inspiratie om deze band te ontwikkelen, omdat hij zelf een beroerte kreeg tijdens zijn medische studie vanwege ernstige uitdroging.

Invaliditeit

En zelfs op de gezonde leeftijd van 25 jaar had hij drie maanden fysiotherapie nodig om weer te kunnen lopen. Hij besloot dat hij het belangrijker vond om de mensen te waarschuwen voor de negatieve effecten van hydratatie; slecht slapen, slecht cognitief functioneren en in het ergste geval invaliditeit, in plaats van arts te worden nadat hij zijn studie succesvol afrondde.

“Wanneer wij uitleggen dat we met de LVL band niet alleen meten, maar ook welke problemen we ermee aanpakken, dan is de reactie van meeste mensen “oh, dat heb ik ook nodig”. Zoals je ogen licht gebruiken om een beeld te creëren, zo schijnt de LVL infrarood je lichaam in. Zodra dat terugkomt in de band, vormt het een spectroscopisch beeld, een vingerafdruk van binnenin je bloed. De software in de band analyseert tevens de informatie om bepaalde biometrische kenmerken als hartritme en hydratatieniveau te meten.

Advies op basis van gedragspatronen

De LVL monitort de hele dag en geeft kleine vibraties zodra het vochtniveau in je lichaam te laag wordt. Een aan de band gekoppelde app op je smartphone vertelt je precies het vochtniveau en adviseert je hoeveel vocht je nodig hebt op dat moment. De app leert naarmate je de band langer draagt wanneer je gaat sporten of slapen en baseert zijn adviezen op basis van jouw gedragspatronen.

De meeste wearables gebruiken groen licht om data te meten, maar volgens Freckleton komt dat licht niet ver genoeg in het lichaam en wordt te gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam, waardoor de metingen niet accuraat zijn en teveel ruimte voor fouten laat. De LVL maakt gebruik van LED technologie, omdat deze tien keer verder doordringt in het lichaam en makkelijker data terugzendt naar het apparaat. “De techniek is niet nieuw, maar de manier waarop we het gebruiken wel”, aldus Freckleton.

Ziekenhuizen gebruiken infrarood al jaren om het genezingsproces bij brandwonden te versnellen. Ook Olympische sporters gebruiken het massaal om sneller te herstellen, omdat het sneller cellen helpt regenereren, zodat ze sneller het veld weer op kunnen. Volgens Freckleton stappen ook Apple en Garmin over op infrarood in sommige producten, omdat ze zich realiseren hoeveel beter het meet.

Het bedrijf BSX begon zo’n vijf jaar geleden met onderzoek naar infrarood. Duizenden mensen lieten zich vrijwillig uitdrogen door te sporten in het “Sweat Lab” van BSX. De deelnemers werden voordurend gescand via bloed- en urineafname en deze data te vergelijken met de informatie van de LVL band.

Nu drinken, later profijt

De resultaten laten zien dat de band zeer accuraat is. De metingen verschilden slechts 0,32% met de metingen in het lab. Ook de hartmetingen lieten ongeveer dezelfde resultaten zien. De resultaten zijn zo nauwkeurig, dat ze kunnen voorspellen hoeveel beter je straks zult presteren als je nu een bepaalde hoeveelheid water inneemt. “Zo slim zijn onze algoritmes”, aldus Freckleton.

“Voordat iemand gaat slapen, kan het apparaat je vertellen dat je 23% beter zult slapen als je nu water drinkt.” Hij voegt eraan toe dat het vermogen van de LVL band om specifieke aanbevelingen te bieden niet het uiteindelijke doel is. Gewone mensen hebben vaak hulp nodig bij het interpreteren van al die willekeurige getallen.

Freckleton geeft toe dat er uitdagingen liggen in het overtuigen van mensen dat ze een armband moeten dragen om uitdroging te voorkomen, vooral ouderen moeten voldoende drinken .

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!