FitBit, FibriCheck komen met hartritme-app voor smartwatch

di 24 september 2019 - 11:38
fitbit-mobile-slider
Samenwerking
Nieuws

Fitbit gaat samenwerken met het Belgische FibriCheck. De twee organisaties ontwikkelden samen een gezondheidsmonitoringsapplicatie die het hartritme via de smartwatch nauwkeurig in de gaten houdt. Gebruikers van een aantal FitBit-smartwatches uit België, Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk kunnen in een vroeg stadium hartritmestoornissen opsporen. De software is CE-gecertificeerd, wat betekent dat het aan de EU-standaarden voor medische applicaties voldoet.

FibriCheck maakt in de samenwerking met FitBit gebruik van de PPG (photoplethysmography)-sensoren in smartwatches van de leverancier, die op een zeer nauwkeurige manier de polsslag analyseren. De meetresultaten worden vervolgens weergegeven op het scherm van de smartwatch en in de FibriCheck smartphone app. Van daaruit kan de gebruiker zijn of haar gedetailleerde resultaten en zonodig gemakkelijk delen met een arts of zorgprofessional. Er is dan wel een FibriCheck-abonnement nodig, dat vanaf 3,99 euro per maand beschikbaar is.

Snel ontdekken hartritmestoornis

Volgens de twee partijen kan met FibriCheck op de smartwatch een mogelijke onregelmatigheid in het hartritme, zoals voorkamerfibrillatie (VKF), snel worden ontdekt. VKF is een veelvoorkomende hartritmestoornis die moeilijk te detecteren is tijdens één momentopname, omdat VKF kan komen en gaan en bij heel wat mensen geen of slechts beperkte symptomen geeft. Momenteel zou 20 procent van alle beroertes (in de EU in 2035 naar verwachting 800.000 per jaar) veroorzaakt worden door deze afwijking.

FitBit heeft de afgelopen jaren meer nadruk gelegd op medische functies van zijn smartwatches. Zo introduceerde het in 2017 de Ionic-smartwatch met enkele health-functies. In mei 2018 sloten FitBit en Google een samenwerking op het gebied van digitale zorg. Verder biedt FitBit via haar FitBit Care-platform een aantal monitoringfuncties aan met medische doeleinden.

De Vlaamse startup Qompium kreeg vorig jaar voor zijn hartritme-app FibriCheck ook goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA. Volgens de FDA is FibriCheck geschikt als medische smartphone-applicatie voor het opsporen van tien soorten hartritmestoornissen. Volgens de ontwikkelaar was FibriCheck daarmee de eerste FDA-goedgekeurde app voor hartritmestoornissen die alleen gebruik maakt van optische sensoren in een non-medisch device, zoals een smartphone of smartwatch.

Een validatiestudie werd uitgevoerd die FibriCheck op smartwatches vergeleek met de gouden standaard (12-lead ECG) en met een marktleider op het vlak van 1-lead ECG technologieën. De studieresultaten toonden voor alle drie de technologieën zeer vergelijkbare klinische resultaten met hoge accuraatheid.

Werking FibriCheck

Een FibriCheck scan op de Fitbitsmartwatch wordt in 60 seconden gemaakt en feedback wordt verstuurd naar het scherm van de smartwatch. Een groene kleur geeft aan dat het hartritme in orde is, bij oranje is het aan te raden om het op termijn aan te kaarten bij een dokter en rood adviseert de gebruiker ten zeerste om met een medicus in gesprek te gaan. Een meer gedetailleerd rapport van de scan is vervolgens beschikbaar via de FibriCheck app en kan gedeeld worden met een arts of medisch professional.

FibriCheck is beschikbaar op een aantal smartwaches: de Fitbit Versa, Fitbit Versa Lite Edition, Fitbit Versa 2 and Fitbit Ionic devices. De app kan worden gedownload in de Fitbit app galerij. Behalve een betaald abonnement is er een gratis proefversie.

Apple Watch gebruikt voor studies

Niet alleen FitBit zet in op gezondheid als markt. De smartwatch van Apple, de Apple Watch, wordt al langer gebruikt voor studies naar hartritmestoornissen. De bij de lancering van de nieuwe Apple Watch aangekondigde 'Apple Heart and Movement Study' ligt in het verlengde van een eerdere studie van Apple in samenwerking met Stanford Medicine, met destijds een focus op boezemfibrilleren. Tijdens de studie ontvingen deelnemers aan het onderzoek een melding op hun Apple Watch en iPhone in het geval een onregelmatig hartritme werd waargenomen.

De uitkomsten van dit onderzoek werden in maart van dit jaar gedeeld. Met behulp van een hartslagsensor op een Apple Watch bleek het mogelijk om onregelmatigheden in de hartslag van mensen te identificeren. Uit nader onderzoek bleek dat het hier ging om de vaak niet herkende aandoening van boezemfibrilleren. Bij de nieuwe fase van het onderzoek werkt Apple ook samen met het Brigham and Women’s Hospital (Boston) en de American Heart Association. Hierbij gaat het ook om het verband tussen hartslag en activiteit enerzijds en de (algemene) gezondheid van mensen anderzijds.