Apothekerskoepel KNMP pleit voor een goede, snelle en veilige uitwisseling van medische gegevens. Daarmee reageert de organisatie op recente berichtgeving van de NOS over het niet goed samenwerken van informatiesystemen in de zorg. De KNMP benadrukt de noodzaak van snelle verandering van de huidige situatie.
Apothekers en andere zorgprofessionals moeten nog steeds gegevens van patiënten overtikken, printen en faxen. Reden is dat de gegevensuitwisseling van verschillende zorginformatiesystemen niet op orde is. Dat bleek vorige week uit een rondgang van de NOS onder zorgverleners. Gevolgen zijn onder meer extra administratie en een grotere kans op fouten die de
veiligheid van patiënten in gevaar kunnen brengen.
Onder meer beroepsvereniging V&VN (verpleegkundigen en verzorgenden) en ziekenhuiskoepel NVZ onderstreepten de noodzaak dat
ICT-leveranciers hun systemen meer interoperabel moeten maken, zodat dubbel werk en overtikken verleden tijd is. De KNMP vindt het overtikken van gefaxte patiëntgegevens niet alleen tijdrovend, maar ook foutgevoelig. “Daar moeten we zo snel mogelijk van af”, aldus KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een reactie.
Werk verzet voor betere gegevensuitwisseling
Er is volgens de voorzitter de afgelopen jaren
veel werk verzet om onderlinge gegevensuitwisseling tussen eerste- en tweedelijns zorgverleners te verbeteren. Daaronder vallen de elektronische recepten en labwaarden, zoals nierfunctiewaarden. Klein Nulent: “Goede, snelle en veilige uitwisseling van medische gegevens redt levens. Met actuele medicatiegegevens van de patiënt kunnen apothekers goede persoonsgerichte zorg leveren. Het delen van juiste gegevens vanuit de apotheken met voorschrijvers verhoogt de patiëntveiligheid en voorkomt onnodige ziekenhuisopnames.”
De KNMP zet zich daarom in om met haar leden een wezenlijke bijdrage aan betere en veiligere zorg te leveren. Daarvoor zijn goede samenwerkingsafspraken nodig, ook in de digitale samenwerking. “In het Informatieberaad benadrukken we daarom ook steeds het gebruik van informatiestandaarden. Hierdoor kunnen we systemen beter koppelen en is de informatie op het juiste moment op de juiste plek beschikbaar. We zien graag dat de overheid blijvend investeert in het stimuleren van een goed zorgbreed informatiestelsel."
Digitaal inzagerecht patiënt
Dit is ook hard nodig vanwege nieuwe patiëntenrechten. De Wet aanvullende bepalingen bij verwerking van persoonsgegevens in de zorg (vorig jaar ingegaan) bepaalt dat de patiënt
vanaf 2020 digitaal inzagerecht heeft in zijn of haar eigen dossier en daarmee ook de eigen medicatie. Dit is een belangrijke stap, stelt de KNMP, en zorgt dat de patiënt beter in staat is om samen met zijn of haar apotheker het medicatiedossier actueel te houden. De verwachting is dat daarmee de betrokkenheid van de patiënt bij de therapie en therapietrouw zullen verbeteren.
Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!