GreyMap-onderwijs-app biedt 3D-inzicht in anatomie hersens

do 26 april 2018 - 09:31
brain-1845940_960_720
Apps
Nieuws

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc hebben een subsidie van 50.000 euro gekregen om een onderwijs-app voor studenten hersenanatomie verder te ontwikkelen. GreyMap is volgens het Radboudumc een innovatieve onderwijsapp waarmee studenten hersenanatomie leren aan de hand van 3D-hologrammen. Om deze app verder te ontwikkelen hebben de bedenkers ervan, promovendi Dylan Henssen en Guido de Jong van het Radboudumc, samen met docent Sharon Kolk van de Radboud Universiteit een Comenius-grant van 50.000 euro ontvangen.

Kennis van de anatomie en ontwikkeling van de hersenen is voor studenten van groot belang. Met de onderwijsapp GreyMap leren zij de structuren van de hersenen aan de hand van hologrammen. Deze virtuele 3D-hersenen worden in de ruimte geplaatst naast echte hersenpreparaten. De app maakt gebruik van augmented reality en digitale hologrammen: de iPad wordt op een papiertje met een hersensymbooltje gericht; vervolgens zie je op het tabletscherm een virtueel hersenmodel.

Bekijken 3D-hersenmodel naast echt preparaat

“Zo kan een student het 3D-hersenmodel naast een echte hersenpreparaat bekijken,” legt Dylan Henssen uit, promovendus op het gebied van neuroanatomie. “Je ziet in het 3D-model met kleuren de verschillende hersengebieden, die je vervolgens in de echte hersenen kunt terug vinden.” In totaal hebben vijf docenten van de Radboud Universiteit een Comeniusbeurs in de wacht gesleept. Zij krijgen daarmee de gelegenheid om onderwijsinnovaties door te voeren. Het gaat om drie beurzen van 50.000 euro voor innovatie binnen een cursus - Teaching Fellow Grant - en twee beurzen van 100.000 euro voor innovatie binnen een gehele opleiding - Senior Fellow Grant. Voor onderzoekers heeft de overheid veni-, vidi- en vicibeurzen beschikbaar. Met het Comeniusbeurzenprogramma wil de overheid ‘bevlogen docentschap zichtbaar waarderen’ en een breed scala aan onderwijsinnovaties mogelijk maken. Onder de 14 Nederlandse universiteiten zijn dit jaar 36 beurzen uitgereikt (23 Teaching Fellow Grants, 11 Senior Fellow Grants en 3 Leadership Fellow Grants) met een totaalbedrag van drie miljoen euro. Docenten van hogescholen verkregen eenzelfde aantal beurzen. Meer weten over  zinnige zorginnovaties en de implementatie? Op 22 juni krijgen honderden zorgprofessionals tijdens de ICT&health World Conference inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden op het snijvlak van zorginnovatie en de implementatie. Wilt u ook aanwezig zijn? Stel dan hier uw ticket veilig! Want ook dit keer geldt, vol is echt vol.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!