Jongeren over seksuele gezondheid digitaal benaderen

vr 27 oktober 2017 - 11:03
jongeren-sexualiteit-1450
eHealth
Nieuws

Om jongeren tussen 12 en 25 te bereiken, moet je hen als ‘digital natives’ benaderen – online en via hun smartphone. Dat geldt ook als het gaat om hun seksuele gezondheid. Filippo Zimbile, eHealth-coördinator seksuele gezondheid bij het RIVM, heeft hiervoor samen met de ggd-organisaties een stepped care model ontwikkeld.

Zaken zoals veilig vrijgedrag en seksualiteit zijn volgens Zimbile niet te sturen met wetgeving of handhavingsinstrumenten.  Je kunt condooms wat goedkoper maken, maar echt belangrijk is het creëren van bewustzijn en het makkelijk maken van gezond gedrag. Een van de weinige instrumenten die je daarvoor kunt inzetten, is communicatie.

Voor communicatiewetenschapper Filippo Zimbile is dit vraagstuk een boeiende vakinhoudelijke uitdaging die zo’n vijftien jaar geleden startte met de Vrij veilig campagne van SOA Aids Nederland. Sinds een klein jaar is Zimbile voor een paar dagen per week vanuit Soa Aids Nederland gedetacheerd bij het RIVM.  Daar zorgt hij voor de landelijke coördinatie en doorontwikkeling van e-health toepassingen voor Sense: de aanvullende seksuele gezondheidshulpverlening voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. De belangrijkste uitvoeringspartners zijn de GGD’en, Soa Aids Nederland en Rutgers.

Online benadering tieners nodig

Zimbile was vanuit SOA Aids Nederland vier jaar geleden betrokken bij het ontwikkelen van een eHealth-visie voor Sense: ‘alles online tenzij’. “We hebben bij Sense te maken met een generatie die veelal online is opgegroeid en over een smartphone beschikt die voor van alles en nog wat wordt gebruikt. Als je die doelgroep goed wil bereiken en zo laagdrempelig mogelijk wil bedienen, moet je in hun online wereld stappen. Bovendien combineert online uitstekend met de gewenste anonimiteit en gevoeligheid van seksuele gezondheid.”

Stepped care model

Ondanks initieel enthousiasme bleek het lastig om de visie naar de praktijk te vertalen. Een landelijke coördinator vanuit het RIVM moest daar verandering in brengen. Zimbile werd geselecteerd om die functie namens de GGD’en in te vullen. Met de partners in Sense geeft hij nu de e-health-visie gestalte op basis van een stepped care model.