Marcel Daniels, FMS, bepleit snelle koppeling EPD's

ma 5 maart 2018 - 08:59
dokter-epd-patient-scaled
Databeschikbaarheid
Nieuws

EPD’s en andere digitale gegevenssystemen (zoals een HIS) moeten zo snel mogelijk landelijk gekoppeld worden. Hoe, dat maakt voorzitter Marcel Daniels van de Federatie Medische Specialisten (FMS) niet zo veel uit. Zolang het maar gebeurt. Dat stelt Daniels in een uitgave van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen.

Daniëls verbaast zich er over dat koppelingen tussen systemen nog altijd niet gebeurt. “Binnen een ziekenhuis lukt dat over het algemeen wel, maar tussen bijvoorbeeld zorginstellingen en diagnostische faciliteiten niet. Dat vind ik uitermate kwalijk. Het werkt dubbele diagnostiek in de hand en ook de veiligheid is er niet mee gediend.” Bovendien is het volgens Daniels nogal ongemakkelijk wanneer een patiënt vanuit de eerste lijn naar hem wordt doorverwezen en hij niet beschikt over de uitslagen van het bloedonderzoek door een huisarts een week eerder – net zomin als de patiënt overigens, zo schrijft MAGMA.

ICT-wereld blijkt ingewikkeld

Bij zijn aantreden als FMS-voorzitter riep Daniels de politiek op om met een landelijke koppeling aan de slag te gaan. “Inmiddels wordt de regie genomen binnen het Informatieberaad (het overleg tussen zorgpartijen en VWS, red.). Het blijkt dat de ICT-wereld zo ingewikkeld is, dat het niet geweldig opschiet.” De FMS-voorzitter snapt dat er verschillen tussen systemen bestaan en dat het verzorgen van de benodigde koppelingen (zoals via het MedMij-initiatief) tijd vergt. Het is volgens Daniels in ieder geval belangrijk dat er een gemeenschappelijke taal wordt gesproken – gezamenlijke definities. “Met Registratie aan de Bron, een gezamenlijk project van universitaire (NFU) en algemene ziekenhuizen (NVZ) en Nictiz (expertisecentrum e health) werken we aan zorginformatiebouwstenen: inhoudelijke, niet-technische, eenduidige manieren van noteren. Dat vinden dokters niet zondermeer iets vanzelfsprekends. We hebben geleerd een anamnese te noteren in de bewoordingen van de patiënt. Samen metNictiz proberen we nu een vorm te vinden voor eenheid in taal, onder meer in samenspraak met vertegenwoordigers uit de wetenschappelijke verenigingen.”

Gebruiksvriendelijkheid EPD kan beter

Hoewel EPD’s (soms vooral in theorie) veel voordelen hebben, blijken er ook nadelen te zijn. De gebruiksvriendelijkheid laat vaak te wensen over. Vooral voor mensen met minder digitale vaardigheden kan dat een verhoging van de administratieve werklast betekenen. Een werklast die volgens onderzoek van de FMS onder de achterban toch al hoog is. Betere ondersteuning van mensen bij het gebruik van EPD’s staat dan ook hoog op de verlanglijst van de FMS, zoals blijkt uit de actieagenda van de organisatie om de administratielast te verminderen. Hiervoor worden drie oplossingsrichtingen als uitgangspunt genomen: ICT/EPD, personele ondersteuning, schrappen van overbodige regels en verbeteren van de bestaande registraties.