Merendeel diabetes-apps Android nemen het niet nauw met privacy

wo 9 maart 2016 - 15:58
diabetes-app
Apps
Nieuws

81 procent van Android-apps die bedoeld zijn voor diabetespatiënten, heeft geen privacy-beleid. Van de apps die wel werken met een privacy-beleid voor de gebruiker, heeft het merendeel voorwaarden die niet in het voordeel van de gebruiker zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek waar JAMA (Journal of the American Medical Association) over schrijft. Volgens het uit 2014 stammende onderzoek stelt het merendeel van de diabetes-apps met een privacy-beleid dat er voorafgaand aan gebruik ingestemd moet worden met het vergaren (80,5%) en doorsturen (48,8%) van persoonlijke gegevens. Het gaat daarbij om 41 apps, 19 procent van het onderzochte totaal van 211 apps. Slechts bij vier apps werd nadrukkelijk gesteld dat men vooraf toestemming zou vragen voor het doorsturen van verzamelde data.

Er waren meer apps geselecteerd om te bestuderen, maar een deel ervan verdween uit de Google Play Store voordat de studie werd afgerond. Uit het totaal van oorspronkelijk 271 apps werden er willekeurig 75 geselecteerd om meer in detail te bestuderen wat voor informatie er naar welke externe sites of partijen werd verstuurd. Van deze apps bleven er uiteindelijk 65 over.

Gevoelige informatie verstuurd

Het allergrootste deel van deze groep apps (56) verstuurde regelmatig gevoelige informatie zoals insuline- en glucoseniveaus naar derde partijen,ongeacht of men een privacy policy had of niet. Verder sloten sommige privacyreglementen niet eens uit dat de app-ontwikkelaar in kwestie gegevens met derden deelde. Verder werd vaak vooraf gesteld dat er toestemming moest worden gegeven voor het delen van locatie-informatie, voor het gebruik van camera en microfoon en voor het aanpassen en weggooien van informatie (64%).

Er werd gekozen voor Android-apps omdat Android als mobiel besturingssysteem in 2014 verreweg het grootste marktaandeel heeft (ruim 80 procent tegen zo’n 15 procent voor Apples iOS). Apple heeft gemiddeld een strenger toelatingsbeleid voor apps, maar het delen van gebruikersinformatie wordt zeker niet uitgesloten.

Privacy ondergeschoven kind bij apps

Onlangs bracht de Consumentenbond een onderzoek van de Noorse collega-organisatie Forbrukerradet naar buiten waaruit bleek dat gezondheids- en fitness-apps het niet zo nauw nemen met de privacy van gebruikers. Ook zijn de privacy-voorwaarden vaak niet transparant.

De Noorse consumentenorganisatie onderzocht de privacyvoorwaarden van vijf populaire health-apps voor Android en iOS: drie sport-apps (Endomondo, Runkeeper en Strava) en twee dieet-apps (Lifesum en MyFitnessPal). Het kwam tot de conclusie dat de voorwaarden lang, vaag en vaak onleesbaar zijn. Veel informatie wordt doorgegeven zonder dat duidelijk is waarom.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!