De Rabobank heeft een bedrag van 2700 euro geschonken aan het Reinier de Graaf ziekenhuis. Met dit geld wil het ziekenhuis een ouderdomssimulatiepak en een aantal VR (Virtual Reality)-brillen aanschaffen. Zorgverleners kunnen dit pak aantrekken of de bril opzetten om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van kwetsbare ouderen. Zo Reinier de Graaf door middel van bewustwording de zorg aan deze groep patiënten verder verbeteren.
Door het pak aan te trekken, ervaart de drager hoe het is om in een lichaam van een kwetsbare oudere te zitten. Zo is het door middel van gewichten aan armen en benen moeilijker om je voort te bewegen en maakt de bijbehorende bril het moeilijker om goed te kunnen kijken. Met de VR-bril is een simulatiefilm te bekijken die inzicht geeft in de belevingswereld van iemand met dementie.
Het idee voor de aanschaf van het pak en de brillen komt voort uit een themaweek rondom kwetsbare ouderen die Reinier de Graaf eerder dit jaar heeft georganiseerd. Met activiteiten zoals een rollatorrace en workshops kregen de zorgprofessionals van Reinier de Graaf meer inzicht in de complexe zorgvraag van deze groep patiënten. Zodoende denkt het ziekenhuis kwetsbare ouderen nu en in de toekomst optimale zorg en ondersteuning te kunnen bieden.
Innovatie centraal bij Reinier de Graaf
Reinier de Graaf biedt sinds kort een eigen innovatiecentrum waarin patiënten, bezoekers en medewerkers zich kunnen laten informeren over de innovaties in het ziekenhuis. Hierbij kan worden gedacht aan videoconsulten, bedsensoren, wandelend solliciteren en de robotrollator.
Het Reinier de Graaf ziekenhuis is onderdeel van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) is de vereniging van voorhoedeziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg. Om voorop te kunnen blijven lopen, stelt het ziekenhuis naar eigen zeggen innovatie, opleiding en wetenschap centraal.
Winnaar innovatiechallenge
Onlangs won Reinier de Graaf de innovatiechallenge van de Vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) dankzij de 3D handscanner van het bedrijf Manometric. De 3D-handscanner, waarmee gepersonaliseerde hand en polsbraces gemaakt worden, verbeterde volgens de vakjury de kwaliteit van zorg aan patiënten met artrose en reuma aanzienlijk. De scanner is ontwikkeld door Manometric op de TU Delft en is uitvoerig getest in het Hand- en polscentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis.