Wearables kunnen steeds meer, worden steeds kleiner en gebruiksvriendelijker. Daarnaast wordt nu ook gewerkt aan ‘insidables’
In de Science Fiction serie Star Trek komt natuurlijk ook een dokter voor. En als er dan een gewond mens of een gewonde Vulcan of Klingon werd binnengedragen, dan gebruikte hij een heel handig apparaat. Met dit apparaat scant hij het lichaam van de patiënt – net zoals de kassière je boodschappen scant – en hij weet direct alle belangrijke waarden.Nieuw onderzoek op het Radboudumc brengt deze techniek een stapje dichterbij. Meten van medische waarden is nu voor iedereen weggelegd dankzij Wearables. Die kunnen steeds meer, worden steeds kleiner en gebruiksvriendelijker. Sommige wearables kunnen zelfs direct op de huid gedragen worden zoals slimme pleisters. Of zelfs op het oog met slimme lenzen. Daarnaast wordt nu ook gewerkt aan ‘insidables’: devices die dermate klein zijn dat je ze onder de huid of in je bloedbaan laat plaatsen.
Tegelijkertijd maakt de techniek de behoefte aan insidables misschien wel overbodig. Er kan namelijk steeds meer draadloos worden gemeten. De kwaliteit van camera’s op smartphones en tablets is namelijk zo goed dat deze verschillende vitale parameters te kunnen registreren. Een voorbeeld daarvan is de App ‘Vital Signs’ van Philips, die op basis van real time zelf gemaakte videobeelden kan bepalen wat de hartfrequentie en de ademfrequentie van de persoon in kwestie.
Live Long and Prosper – straks voor ons allemaal weggelegd dankzij de techniek
Op dit moment kunnen nog niet alle klinisch relevante parameters worden gemeten, en de App zal niet voor iedere gebruiker even goed werken. Toch worden de eerste smart devices die alleen via aanraking de relevante parameters bloeddruk en zuurstofsaturatie kunnen meten al wetenschappelijk onderzocht in het Radboudumc. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat deze standaard via de smartphone kunnen worden gemeten. Social Media, een nuttige informatiebron voor de zorg.
Dit is een artikel uit editie 2 van ICT&health.