Vilans: Oefendokter helpt ouderen bij samen beslissen

di 8 januari 2019 - 16:32
Nieuws

De serious game Oefendokter levert een belangrijke bijdrage voor oudere patiënten om samen met hun zorgverleners over hun behandeling te beslissen. Dat stelt Ruth Pel-Littel, onderzoeker bij Vilans en promovenda op het thema Samen beslissen met ouderen. Het perspectief van de patiënt komt zo veel beter in beeld. De komende maanden wordt hard gewerkt aan de uitrol van De Oefendokter.

De Universiteit Utrecht, DialogueTrainer en Vilans brachten afgelopen december de online training De Oefendokter in Nederland uit. Hiermee kunnen ouderen een gesprek met een arts voorbereiden. Ruth Pel-Littel, is blij met deze serious game die het gesprek rond het nemen van de juiste beslissing voor behandeling ondersteunt. “'Zorgprofessionals en studenten van gezondheidsopleidingen oefenen al langer online om het gesprek met de patiënt te verbeteren”, aldus de onderzoeker. “Maar daar mist het perspectief van de patiënt. Communicatie is immers tweerichtingsverkeer. Het is belangrijk dat de patiënt relevante informatie geeft, niet alleen rond zijn ziektebeeld maar ook rond zijn leefsituatie en wensen daarin. Daarnaast moet hij of zij de juiste vragen stellen aan de arts om, samen met de arts, de juiste beslissing te kunnen nemen rond de eventuele behandeling.”

Insteek oefendokter

Wat is de insteek van De Oefendokter: een gesprek met een huisarts is vaak kort en met name oudere mensen hebben moeite in die korte tijd de juiste vragen te stellen over hun behandeling. Het is dan soms lastig om de juiste beslissingen te nemen over een eventuele behandeling. Met De Oefendokter – The Virtual Training Doctor in het Engels – kunnen ouderen online het gesprek oefenen, waardoor ze beter voorbereid bij de dokter aankomen. Tijdens de lancering op 4 december in het Utrechtse Bartholomeus Gasthuis werd ook de vraag gesteld of het niet heel menselijk is om door tijdsdruk in de spreekkamer soms relevante vragen te vergeten of de juiste informatie te geven? Zou De Oefendokter er dus niet voor iedereen moeten komen? Projectleider Johan Jeuring (hoogleraar Softwaretechnologie voor leren en onderwijs van de Universiteit Utrecht) sluit dat niet uit. “Als blijkt dat deze innovatie ook andere doelgroepen kan ondersteunen in het goede gesprek, komen er in de toekomst wellicht andere versies.”

Focus eerst op ouderen

Vilans-onderzoeker Pel-Littel licht toe waarom in eerste instantie aan ouderen is gedacht: “Juist ouderen vinden het lastig om het goede gesprek met de arts te voeren. Ze zijn bang om als lastig te worden gezien. Ze zien de kennis van hun eigen situatie soms als ondergeschikt aan de kennis van de dokter, die toch een bepaalde autoriteit is. Terwijl ze dan één ding vergeten: de arts is een autoriteit op medisch gebied, maar de patiënt weet veel meer over zijn eigen persoonlijke situatie! Deze onzekerheid van ouderen maakt samen beslissen bij deze doelgroep een uitdaging.” De ontwikkeling van De Oefendokter is volgens de betrokken partijen een mooi voorbeeld van samen creëren. Henk van Zeijts, ontwikkelaar bij Dialogue Trainer noemt dit samen creëren met ouderen ontzettend belangrijk. “Daardoor konden we het systeem zo ontwerpen, dat het voor hen duidelijk en logisch is in het gebruik. In verschillende fases van het ontwikkeltraject zijn testfases ingebouwd waarbij ouderen gingen oefenen met de game. Zij gaven aan waar ze tegenaan liepen in het gebruik of welke functies juist heel prettig waren. Zo konden wij weer verder bouwen.”

Uitrol naar doelgroep

De komende tijd ligt de focus bij De oefendokter op de daadwerkelijke uitrol richting doelgroep. Hiervoor wordt volgens Vilans contact gelegd met zorgverzekeraars, huisartspraktijken, brancheverenigingen, organisaties in de ouderenzorg. Tijdens de lancering werd al bekend gemaakt dat het Bartholomeus Gasthuis De Oefendokter opneemt in zijn Living Lab.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!