Wetenschappers praten over creatie van synthetisch genoom

wo 25 mei 2016 - 10:43
Nieuws

Menselijk leven creëren zonder biologische ouders? Het wordt wellicht al eerder realiteit dan dat men nu voor mogelijk houdt. Tijdens een privébijeenkomst van de Harvard Medical School in Boston hebben zo’n 150 genodigden besproken hoe een project kan worden opgezet om een synthetisch genoom te ontwikkelen waarmee ook mensen gecreëerd kunnen worden zonder de noodzaak van biologische ouders.

Hoewel de bijeenkomst privé was en de genodigden gesteld werd dat zij geen contact moesten zoeken met media of iets op Twitter moesten posten gedurende de bijeenkomst, schetst de New York Times uitgebreid wat er besproken is en hoe het besproken project zowel interessant is als een punt van zorg voor de gemeenschap van de biowetenschappen.

De organisatoren van de bijeenkomst stellen dat het genoemde project op wetenschappelijk gebied veel kan opleveren en opvolging geeft aan het oorspronkelijke Human Genome Project – gericht op het in kaart brengen van circa drie miljard chemische ‘letters’ in de menselijke DNA blauwdruk. Ditmaal gaat het echter niet zozeer over het lezen van het menselijk genoom maar eerder om het schrijven ervan. Het project zou zich overigens ook richten op pogingen om het synthetiseren van DNA in zijn algemeenheid te verbeteren.

Ethische kwesties

Zowel de mogelijkheden als het project zelf bevinden zich nog in een zeer vroege creatieve fase, maar volgens de NYT rakelt elke poging om een synthetisch genoom te ontwikkelen ethische kwestie op. In de basis gaat het om de aloude vraag: moet iets ook ontwikkeld en toegepast simpelweg omdat het kan?

In dit specifieke geval: wanneer wetenschappers mensen kunnen creëren via het toepassen van een synthetisch genoom , kunnen zij dan niet ook mensen creëren met specifieke kenmerken. Bijvoorbeeld mensen die gemaakt worden specifiek om als soldaat te dienen?

Volgens George Church, professor in genetica aan de Harvard Medical School en mede-initiatiefnemer van de bijeenkomst, stelt dat het project niet gericht is op de creatie van mensen, maar alleen van cellen. Het project zou ook niet alleen beperkt zijn tot het menselijk genoom, maar zich richten op het synthetiseren van DNA in het algemeen. Dat kan dan weer toegepast worden bij diverse dieren, planten en microben.

Het project heette in eerste instantie HGP2: The Human Genome Synthesis Project ( waarbij HGP refereert aan het Human Genome Project. Als doel werd gesteld: het synthetiseren van een compleet menselijk genoom in een cel in een periode van 10 jaar. Inmiddels is de naam van het project veranderd naar ‘HGP-Write: Testing Large Synthetic Genomes in Cells.’ Het project heeft momenteel nog geen financiële ondersteuning. Bekijk hier de video

###genome###


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!