App helpt longaanval vroegtijdig herkennen en geeft behandeladvies

wo 20 december 2017 - 13:50
Erik_Bischoff-copd-zelftest
ICT
Nieuws

Het Radboudumc wil de komende maanden met longartsen en huisartsen in de regio Nijmegen een app uittesten waarmee COPD-patienten vroegtijdig een exacerbatie (longaanval) kunnen herkennen. Ook geeft de app direct een behandeladvies.

Volgens huisarts en senior onderzoeker Erik Bischoff van het Radboudumc kunnen patiënten met COPD een beginnende exacerbatie vaak niet goed herkennen of de ernst ervan niet goed inschatten. "Ze weten vaak ook niet wat ze vervolgens moeten doen. Ze wachten af, met het risico dat de klachten opeens zo ernstig worden dat ziekenhuisopname nodig is. De zelftest helpt de patiënt bij het herkennen van een beginnende exacerbatie en geeft een persoonlijk behandeladvies. Zo hopen we belastende ziekenhuisopnames te voorkomen.”

De zelftest is ontstaan door een samenwerking met patiënten, de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde, Longziekten en Medische Psychologie van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. De COPD Smart Care Assistant van huisarts/onderzoeker Bischoff eindigde in november op een tweede plaats in de race om de Medische Inspiratorprijs van ZonMw. Het prijzengeld van 50.000 euro wordt ingezet om de app verder te verfijnen en uit te breiden.

Goed bruikbaar maken voor patiënten

De app is al getest op betrouwbaarheid en effectiviteit. Het prijzengeld wordt ingezet om er voor te zorgen dat de app goed gebruikt kan worden door patiënten. Bischoff: “We willen samen met patiënten kijken hoe we de app zo aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk kunnen maken. Deze laatste stap is cruciaal om te zorgen dat de app écht zal aanslaan bij patiënten en zo ziekenhuisopnames zal gaan voorkomen.”

De app wordt nu verder ontwikkeld en moet in 2018 klaar zijn, vertelt Bischoff: “We weten dat de zelftest heel betrouwbaar meet en goede adviezen geeft. Patiënten zijn er blij mee en voelen zich geholpen. Om te kijken hoe de zelftest het beste in te passen is in de huidige zorgprocessen, willen we samen met huisartsen en longartsen in de regio de app in de dagelijkse praktijk gaan gebruiken.”
Huisartsen in Nijmegen en omgeving kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan deze testfase, stelt Bisschof. “Het zou mooi zijn als dit gebeurt. Zo maken we namelijk een product waarmee we de longzorg met en voor patiënten verbeteren.” 

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!