Belg kan levensverwachting berekenen via Mijngezondheid

ma 1 april 2019 - 14:50
Maggie-de-Block_ICTH
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het Belgische medische portaal Mijngezondheid krijgt er opnieuw een functie bij: een 1-aprilgrap. Burgers kunnen voortaan hun levensverwachting berekenen via het portaal, zo was de grap, in het kader van lachen is gezond. Het is de 'vierde uitbreiding' van het portaal sinds de lancering ervan door gezondheidsminister Maggie de Block in mei 2018.

Volgens De Block zijn steeds meer mensen bewust bezig met hun gezondheid, aldus een heus persbericht dat de 1-aprilgrap ondersteunde. (wie op de website kijk, ziet een bericht hierover). Met deze nieuwe functie wil de federale overheid daar op inspelen. "Je kan nu ook je levensverwachting laten schatten via het portaal, op basis van je gezondheidsgegevens. Op die manier bouwen we Mijngezondheid verder uit tot een echt gezondheidskompas.”

Vorige maand breidde het portaal daadwerkelijk uit, onder andere met de mogelijkheid om bijwerkingen van geneesmiddelen digitaal te melden. De FOD Volksgezondheid (de Belgische variant van VWS) werkt intussen al aan een volgende versie met nieuwe functies tegen mei 2019.

Actievere rol burger

De Block lanceerde Mijngezondheid op 8 mei 2018. Het opzet van het instrument is de burger helpen om een actievere rol te spelen in de zorg voor zijn of haar gezondheid. Het portaal moet dienen als de centrale toegangspoort naar álle gezondheidsgegevens die beschikbaar zijn voor iemand maar nu verspreid zitten over verschillende bronnen en platformen.

Dat betreft medische gegevens, maar bijvoorbeeld ook administratieve gegevens over gezondheidszorg of informatie over wilsverklaringen. Burgers hoeven zo niet langer te zoeken waar welke informatie is opgeslagen, aldus De Block. Bovendien kunnen ze dankzij de digitale toegang het recht om hun gezondheidsgegevens te bekijken makkelijker opnemen.

Landelijk platform

In tegenstelling tot in Nederland, is er in België wel sprake van één landelijk platform waar geleidelijk aan steeds meer zorgaanbieders hun systemen (technisch) voor openstellen. Een beperking van het v portaal is dat informatie alleen ingezien kan worden en niet een eigen PGO binnengehaald kan worden of opnieuw gedeeld met andere zorgaanbieders.

MijnGezondheid moet de komende jaren steeds meer gezondheidsgegevens toegankelijk maken voor patiënten en burgers in het algemeen. De verwachting is dat eind 2019 de meeste zorgaanbieders en leveranciers van informatiesystemen zijn aangesloten.

Het portaal maakt gebruik van een landelijk e-health platform dat ook dient voor data-uitwisseling tussen zorgverleners. Beide initiatieven komt voort uit de Belgische e-health roadmap 2015-2018. Het doel: de Belgische federale overheid faciliteert zorgmedewerkers en – gebruikers om digitale zorgoplossingen te gebruiken. Deze roadmap is grotendeels afgerond.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!