Blaassensor helpt kinderen met incontinentie

di 2 juli 2019 - 08:24
Kind-toilet
Technologie
Nieuws

UMC Utrecht past een speciale blaassensor toe voor kinderen met incontinentieproblemen. De SENS-U is te gebruiken voor incontinentietraining en voorkomt plasongelukken. Met echografie meet de blaassensor het volume van de blaas. Wanneer het tijd is om te plassen, krijgen kind en ouder een seintje.

Vrijwel alle kinderen zijn rond hun vijfde jaar zindelijk. Sommige kinderen hebben ook daarna nog moeite om hun plas op te houden en plassen regelmatig in hun broek of in bed. Volgens UMC Utrecht heeft zeker zes tot negen procent van de schoolgaande kinderen (6 – 12 jaar) dagelijks te maken met urine-incontinentie.

Grote gevolgen emotioneel vlak

Kinderen met incontinentie vinden het moeilijk om hun plas op te houden. Klachten, zoals regelmatig een natte broek, ontstaan omdat hun blaas niet goed werkt of omdat ze niet op de goede manier plassen. De gevolgen op emotioneel vlak kunnen volgens kinderuroloog Pieter Dik groot zijn, zoals schaamte of niet meer mee willen doen met spelen.

Een belangrijke oorzaak van incontinentie bij kinderen betreft functioneel urineverlies. Het kind heeft dan de spieren bij de blaas niet goed onder controle. Heel soms heeft urineverlies een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld een afwijking in de spieren of de zenuwen.

Vulling blaas meten

Dik ziet deze kinderen dagelijks op de polikliniek. Hij bedacht vijf jaar geleden een apparaat dat de vulling van de blaas meet en kinderen een waarschuwing geeft wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. Dat werd de SENS-U echografische blaassensor, ontwikkeld door Novioscan.

Het wordt gedragen op de onderbuik met behulp van een huidvriendelijke, dubbelzijdige pleister en meet de vulling van de blaas. Zodra de blaas meer dan tachtig procent is gevuld, geeft het apparaatje een seintje aan het kind door een trilling op de buik of via een app op de mobiele telefoon (bijv. die van de ouders). Zo kunnen het kind of de ouders op tijd reageren. De ervaringen van gebruikers zijn over het algemeen positief. Zo neemt het aantal toiletbezoeken en ongelukjes fors af.

De SENS-U wordt gedragen op de onderbuik en vastgezet met een huidvriendelijke, dubbelzijdige pleister. Afbeelding; UMC Utrecht.

Het doel van de sensor is om kinderen het gevoel van op tijd naar de wc gaan te leren kennen. Soms heeft gebruikster Evie (12 het apparaat thuis niet op, vertelt haar moeder. “Ik merk nu na twee maanden al verschil. Ze is steeds vaker op tijd.” Ook Evie merkt het verschil en geeft aan dat ze er blij mee is. “Al is het ook wel dubbel. Want je ziet de sensor wel zitten. Bovendien kan ze niet altijd direct naar de wc wanneer het apparaatje af gaat en hij gaat steeds harder.”

Doorontwikkeling blaassensor volgt

De afdeling kinderurologie en het Bureau Zorgbemiddeling UMC Utrecht (BZU) hebben sinds eind april de blaassensor enkele keren uitgegeven aan kinderen die in behandeling zijn en de sensor zo thuis kunnen gebruiken. De transferverpleegkundige van de BZU ondersteunt hierbij door uitleg en centrale uitgifte en inname van de blaassensor.

Een doorontwikkeling van het apparaat volgt om deze innovatie in de toekomst ook UMC Utrecht breed toepasbaar te maken voor volwassenen. Het afgelopen jaar hebben diverse zorginstellingen voor langdurige zorg al naar buiten gebracht dat slim incontinentiemateriaal bijdraagt aan meer welzijn voor cliënten en verlaging van werkdruk voor personeel

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!