Bredase pilot leefstijlmonitoring wordt opgeschaald

do 5 juli 2018 - 13:00
Gemeente-Breda_edited
Technologie
Nieuws

Een pilot met leefstijlmonitoring in Breda wordt de komende maanden uitgebreid. Begin 2018 zijn Zorg voor elkaar Breda en Avans Hogeschool gestart met een test van Sensara leefstijlmonitoring: beweegsensoren bij alleenstaande ouderen. De online leefstijlmonitor moet kinderen, vrienden of buren van een alleenstaande oudere waarschuwen, als er iets aan de hand is. Zo kunnen ouderen langere tijd veilig in hun eigen huis blijven wonen.

In de afgelopen maanden zijn de eerste 60 huizen voorzien van sensoren. Deelnemers zijn positief. Daarom wordt er nu gezocht naar inwoners die zich willen aansluiten bij het project. In totaal is er ruimte voor 1.000 huishoudens. Deelname is het eerste jaar gratis, stelt Zorg voor Elkaar Breda. De doelgroep is tweeledig: ouderen die langer zelfstandig thuis willen wonen, of mantelzorgers die graag meer inzicht willen in het reilen en zeilen van een bewoner. De leefstijlmonitoring in Breda wordt uitgevoerd door samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties in Breda, CZ, Sensara en de Gemeente Breda.

Ondersteuning langer thuis wonen

Sensara stelt dat het project in Breda een voorbeeld is van hoe nieuwe technologie kan helpen om langer gezond en zelfstandig thuis te blijven wonen. Het geeft rust. Voor mensen zelf, omdat ze weten dat er op hen wordt gelet. Maar ook voor de omgeving, voor iedereen met een zorgtaak. Want zij hoeven niet in spanning te zitten of alles wel goed gaat. Via de app blijven ze op de hoogte. Als er iets aan de hand is, ontvangen ze automatisch bericht. Een telefoontje is dan genoeg om erachter te komen of er inderdaad hulp nodig is.

Duidelijke meerwaarde

Leefstijlmonitoring heeft volgens kennisinstituut Vilans een duidelijke meerwaarde voor cliënten, hun mantelzorgers en zorgprofessionals. Dat stelde Vilans december vorig jaar in een whitepaper dat inzicht moet bieden in toepassingen en nut van het monitoren van leefpatronen van bijvoorbeeld thuiswonende senioren met dementie. Leefstijlmonitoring geeft informatie over het dagelijkse leefpatroon van een cliënt door een netwerk van bewegingssensoren op veelgebruikte plekken in de woning.

Vaker grootschaliger inzet

Leefstijlmonitoring wordt steeds vaker op grotere schaal ingezet. Enkele recente voorbeelden:
  • De gemeente Westland, Zorginstelling Careyn en Sensara begonnen in september 2017 met de implementatie en uitrol van Sensara HomeCare bij inwoners van de gemeente Westland. Het project, dat vooralsnog een looptijd heeft van een jaar, moet uiteindelijk structureel worden ingezet.
 
  • De Gemeente Helmond en KPN besloten in oktober 2017 in een pilot met leefstijlmonitoring en persoonsalarmering uit te zoeken wat de beste methode is om ouderen met dementie langer zelfstandig te laten wonen. Met de pilot willen de gemeente en KPN onderzoeken welke slimme ICT-oplossingen er aan kunnen bijdragen dat de kwetsbare zorgbehoevende groep wordt ondersteund om langer en veilig zelfstandig thuis te wonen.
 
  • Ziektekostenverzekeraar CZ besloot in november 2017 te gaan investeren in de implementatie van e-health technologie om het mogelijk te maken voor ouderen en andere kwetsbare groepen langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De zorgverzekeraar wil zo in 2018 bijdragen aan de uitrol van 3.000 leefstijlmonitoring-systemen, waaronder die van Sensara.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!