Artsen van het Nijmeegse ziekenhuis CWZ versturen vanaf 1 maart voorgeschreven poliklinische recepten vanuit het elektronisch patiëntendossier (EPD) via een digitale koppeling rechtstreeks naar apotheken in de regio. CWZ en de betrokken apothekers in de regio Nijmegen stellen met deze nieuwe samenwerking een belangrijke stap te zetten in het uitwisselen van digitale informatie in de regionale zorgketen en het verbeteren van de medicatieveiligheid voor de patiënt.
Nijmegen is volgens de betrokken partijen één van de eerste regio's waar het digitaal uitwisselen van medicatierecepten tussen ziekenhuis en apotheken breed wordt uitgerold. Eerder deze maand maakte het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een vergelijkbare stap bekend binnen de regio Zuidoost-Brabant, waar andere ziekenhuizen ook al digitaal recepten versturen naar apotheken.
Betere medicatieveiligheid
Patiënten van CWZ kunnen tijdens het spreekuur bij hun arts aangeven bij welke apotheek zij hun medicijnen willen ophalen. Via het EPD wordt het recept voortaan direct veilig naar de apotheek verzonden. “Daarnaast verbeteren we de kwaliteit en medicatieveiligheid”, stelt Rik ter Meulen, internist-nefroloog en voorzitter van de Commissie Geneesmiddelenbeleid & medicatieveiligheid van CWZ. “Want het elektronisch voorschrijfsysteem signaleert dat er interacties zijn tussen de verschillende medicijnen. Een overzicht van de voorgeschreven medicijnen komt bovendien voor de patiënt beschikbaar in patiëntportaal MijnCWZ.”
Patiënten hoeven ook minder lang te wachten omdat apothekers eerder aan de slag kunnen met de bereiding van een recept, geeft Marco Lourens aan, apotheker van Service Apotheek Malden en bestuurder van de Apothekersvereniging Het Rijk van Nijmegen. “Apotheken kunnen de patiënt nu nog sneller, beter en veiliger helpen,' aldus. 'Er is minder kans op overschrijf- of interpretatiefouten en wij hoeven niet te wachten tot de arts het recept heeft gemaild of gefaxt.” Apothekers kunnen daarnaast hun werkzaamheden beter spreiden.
Verdere verbetering
Lourens voegt toe dat zorgpartijen in de regio Nijmegen al jaren zeer actief zijn in het maken van afspraken tussen de ziekenhuizen en de eerste lijn (apotheken, huisartsen en thuiszorg). De digitale koppeling met CWZ is volgens de apotheker een mooi voorbeeld van zo'n samenwerking. “Dankzij vertrouwen en geloof in elkaars toegevoegde waarde zijn alle apotheken in de regio in zeer korte tijd aangesloten en kunnen we deze digitale uitwisseling van recepten nu met elkaar mogelijk maken. Samen werken we aan verdere verbeteringen zoals het uitwisselen van laboratoriumbepalingen van de patiënt die bij het recept horen.”
Het digitaal verzenden van medicatievoorschriften past in het regionale en nationale programma rondom medicatieveiligheid. CWZ doet mee aan het VIPP-programma van de overheid om dit stap voor stap versneld voor elkaar te krijgen. Verder is er een landelijke richtlijn in de maak, die eenduidige vastlegging en uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners onderling en met patiënten makkelijker maakt. Zowel CWZ als de apotheken in de regio zullen bij het beschikbaar komen deze 'Informatiestandaard Medicatieproces' gaan gebruiken.
Digitale recepten
Het Bossche JBZ verstuurt sinds deze maand digitaal medicatievoorschriften via het Landelijk SchakelPunt (LSP) van de tweede naar de eerste lijn. In januari 2018 begon de regio Zuidoost-Brabant hier al mee, zo schrijft het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC). Destijds gingen het Máxima Medisch Centrum en Elkerliek Ziekenhuis medicatievoorschriften digitaal verzenden. Het MMC was het eerste ziekenhuis dat binnen digitaal stimuleringsprogramma VIPP voldeed aan module B2 (onder meer digitaal recepten versturen naar externe apotheken), gevolgd door het Amphia.
Landelijk nemen 66 ziekenhuizen en 35 overige zorginstellingen deel aan het door de overheid gesubsidieerde VIPP, dat bestaat uit doelstellingen op het gebied van medicatieveiligheid (B) en informatie-uitwisseling (A). Voor andere sectoren in de zorg zijn er nu vergelijkbare stimuleringsprogramma’s, zoals VIPP GGZ, OPEN (eerste lijn) en InZicht (langdurige zorg).