Doorbraak in 3D-bioprinten door Duitse studenten

di 15 november 2016 - 10:33
Nieuws

Studenten van de Technische Universiteit en Ludwig-Maximilian Universiteit, beiden in München, hebben met een 3D-printer en bio-inkt nieuwe stappen gezet op het gebied van 3D-bioprinten. Deze nieuwe ontwikkeling maakt het printen van menselijke organen in de toekomst goedkoper en makkelijker.

In 2015 werden er in Nederland 759 orgaantransplantaties uitgevoerd. De procedure brengt veel kosten met zich mee; van opererende artsen tot het vervoeren van de organen. Ook na het succesvol plaatsen van de organen is het nog maar de vraag of het lichaam van de ontvanger het orgaan accepteert. Bovendien is het voor reguliere orgaantransplantaties nodig dat er een donor overlijdt. Er zijn dus voldoende verbeterpunten te vinden in de wereld van orgaantransplantatie.

3D-bioprinten

3D-bioprinten creëert vele nieuwe mogelijkheden in deze wereld. Het 3D-bioprinten van organen zou kosten verlagen en sterfte verminderen. Onderzoekers zijn er al in geslaagd weefsel te creëren, gevormd van menselijke cellen. Het is dus mogelijk dat organen in de toekomst met een 3D-printer geprint worden.

Menselijke cellen laten zich echter niet makkelijk printen. Bio-inkt maakt het mogelijk dit wel te doen. Hierbij wordt een substantie gemengd met menselijke cellen, waardoor ze geprint kunnen worden. Een probleem wat bij het printen van bio-inkt opduikt, is de noodzaak het materiaal letterlijk in steigers te zetten, omdat het te week is om in een 3-dimensionale vorm te printen.

BiotINK

Studenten uit München bedachten hiervoor een oplossing; een aangepaste Ultimaker 2+ printer en een speciaal ontwikkelde bio-inkt. Deze BiotINK bestaat uit biotine en streptavidine, waardoor de inkt werkt als superlijm. De biotine verbindt zich met receptoren en zorgt zo dat de cellen op hun plek blijven tijdens het printen. Zo wordt het printen een stuk preciezer, wat bij het printen van organen van groot belang is. Bovendien zijn hierdoor ook de eerdergenoemde steigers niet meer nodig.

De nieuwe inkt versnelt het proces eveneens, door driedimensionaal intercellulair contact mogelijk te maken. Hiermee is het mogelijke complex weefsel en meerdere celtypes te creëren.


###BioInk###


Toekomst van 3D-bioprinten

De nieuwe technologie heeft groot potentieel voor artsen en onderzoekers. Hiermee wordt het mogelijk onderdelen los van elkaar te printen, hoe klein dan ook. De uitzondering hierop zijn enkele metalen componenten en draden. Het reduceert de kosten van 3D-bioprinten, waardoor een grotere groep mensen het zich kan veroorloven. De aanpassingen aan de 3D-printer zijn volgens het team ook makkelijk te doen zonder uitgebreide kennis van 3D-printers. Met deze kostenverlagende technologie kunnen meer laboratoria gaan experimenteren met 3D-bioprinten. Dit zorgt voor een versnelling in onderzoek en ontwikkeling, waardoor het printen van organen steeds meer levensvatbaar wordt


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!