Het ‘GezondheidsLab Utrecht Zuidwest’ heeft 15 februari officieel zijn deuren geopend. De opening werd verricht door de Utrechtse wethouder Victor Everhardt. Binnen het Gezondheidslab werken specialisten en huisartsen samen. De betrokken specialist kijkt daarbij op afstand mee, terwijl de benodigde onderzoeken door diverse instellingen op één locatie aangeboden worden.
Wat GezondheidsLab volgens de initiatiefnemers bijzonder maakt, is de directe verbinding tussen medisch specialisten en huisartsen. Als het nodig is bepalen ze samen de diagnose en het vervolg. Zo bieden ze verschillende onderzoeken op één locatie aan. “De specialist kijkt (op afstand) mee en geeft advies aan de patiënt en diens huisarts,” vertelt Carin de Kok. Zij is medisch directeur bij Huisartsen Utrecht Stad (HUS), dat samen met diagnostisch centrum Saltro initiatiefnemer is van
GezondheidsLab.
Volgens Esther Talboom-Kamp, voorzitter raad van bestuur bij Saltro, hebben patiënten behoefte aan een helder advies. “Bij GezondheidsLab zorgen zorgprofessionals er daarom samen voor dat de patiënt snel nadat hij is onderzocht een persoonlijk, volledig en duidelijk zorgadvies ontvangt.”
Huisartsen kunnen hun patiënten sinds 29 januari naar het GezondheidsLab Utrecht Zuidwest verwijzen voor vrijwel alle vormen van medische diagnostiek. Het Diakonessenhuis röntgen- en echo- onderzoek. Voor de ontwikkeling van de inhoudelijke zorg wordt ook samengewerkt met het St. Antonius ziekenhuis en UMC Utrecht.
Gemak en efficiencyslag
Behalve voor meer gemak voor patiënten is het GezondheidsLab ook ontwikkeld om een efficiëntieslag te maken. Martijn Wiesenekker, lid raad van bestuur Diakonessenhuis hierover: “Het GezondheidsLab sluit aan bij onze visie om zorg zo dicht mogelijk bij patiënten aan te bieden. Dichtbij en onder verantwoordelijkheid van de huisarts als het kan, specialisatie waar het moet.”
In het GezondheidsLab komen zorgprofessionals naar de huisartsen en hun patiënten toe. Door de snelle oplevering van onderzoeksresultaten en het directe contact van de huisarts en de specialist stijgen het gemak en de kwaliteit van zorg voor patiënten. Als patiënten in het ziekenhuis komen, zijn ze beter geïndiceerd.
Substitutie van zorg
Het initiatief moet invulling geven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid om samen met anderen te zoeken naar zogenaamde substitutie van zorg, van de tweede - naar de eerste lijn. Verder moet het Gezondheidslab het makkelijker maken voor zorgpartijen om elkaar te vinden en voorafgaand aan het contact met de patiënt, onderling met elkaar zaken af te stemmen, aldus Talboom-Kamp.
“Om de patiënt nog beter van dienst te zijn, verbinden we professionals met elkaar. Dankzij de samenwerking tussen huisarts en medisch specialist voorkomen we onnodige doorverwijzing naar het ziekenhuis en laten we de zorg daar plaatsvinden waar het nodig is. Dat is wel zo prettig voor de patiënt én zo gaan we zinnig en zuinig om met de zorg die wij leveren.”