Grote kansen voor Nederlandse e-health bedrijven in Duitsland

ma 22 augustus 2016 - 14:52
Nieuws

Duitslandnieuws komt met 6 sprekers naar Nederland tijdens de de Duitslanddag op 29 september, waaronder Julia Rühle, manager digital healthcare bij GTAI in Berlijn. Buitenlandse healthtech-bedrijven die zich in Duitsland willen vestigen worden door haar geadviseerd. Ze vertelt waar de kansen voor Nederlandse bedrijven liggen in Duitsland.

Duitsland heeft net als Nederland te maken met vergrijzing. Veel van de oplossingen in de zorg zijn gericht op deze problemen. Onze en de Nederlandse bevolkingsdichtheid ligt hoog. In Scandinavie is die laag. Zij zoeken vooral naar manieren om mensen op afstand te helpen. Deze verschillen zouden ons veel inzicht kunnen geven en we moeten elkaar daar mee kunnen helpen lijkt me, aldus Julia Rühle. We zijn allen op zoek naar manieren zodat senioren langer thuis kunnen blijven.

Een groot voordeel is dat we onder Europees recht vallen, dus vaak zijn producten al CE-gecertificeerd. Tel daar de lage cultuur- en taalbarrière bij op en dat we kampen met dezelfde uitdagingen.

Nederland gewild

De focus in Nederland ligt vooral op efficiëntie, daar zijn staan ze om bekend. Daar kunnen de Nederlanders in Duitsland veel in betekenen. Nederlandse bedrijven en startups zouden een enorme toevoeging kunnen zijn op de Duitse markt, die met 2.000 ziekenhuizen en 124 zorgverzekeringen iets groter dan Nederlands is. Daarnaast hebben ze in Duitsland te maken met een kapitaalkrachtige generatie van vijftigers en zestigers, die graag in digitale toepassingen investeren. Handige en gebruiksvriendelijke oplossingen op het gebied van zorg en gezondheid zijn erg gewild.

Beide landen hebben dezelfde problemen waardoor de markt voor oplossingen erg groot én gefragmenteerd is. Er is voldoende kapitaal en de bereidheid hierin te investeren. In Duitsland zijn ze gewend om voor zorg te betalen. Daarnaast is preventie op dit moment een belangrijk thema in de zorg. Zo hebben wij bonusprogramma’s als je een fitnessplan volgt en als je preventieve tests laat uitvoeren. Verzekeraars staan zeker open voor nieuwe toepassingen om gezond gedrag te stimuleren. Daar liggen grote mogelijkheden voor het bedrijfsleven.  

Trends

Het is heel interessant om te zien dat patiënten met het dragen van bijvoorbeeld smart watches en armbanden zelf data verzamelen, die artsen kunnen uitlezen en anticiperen. Sneller schakelen wordt mogelijk doordat zorgverzekeraars een pasje leveren met een chip erin, zodat de eerste hulp sneller kan reageren. In begin 2016 is in Duitsland een nieuwe e-health-wet in werking getreden, met standaarden voor het veilig uitwisselen van data. Daarnaast kunnen artsen nu werken via videoverbindingen met patiënten. Dit is natuurlijk erg handig voor de verouderde samenleving en mensen op het platteland.

Een mooi voorbeeld van een nieuwe startup is De Caterna Sehschule uit Dresden. Nu krijgen kinderen bij wie de ogen niet gelijk ontwikkelen nog een pleister over een oog. Deze startup heeft een spel bedacht, waarmee kinderen dagelijks kunnen spelen en zo geen pleister meer hoeven te dragen. Dat is een hot item in Duitsland op dit moment.

Maar er gebeurt veel meer. En ook van mensen niet uit de gezondheidszorg. Het gaat razendsnel, voor elk probleem komt er wel een oplossing in een app. Zoals pleisters die ons bloed meten, waardoor diabetespatiënten zich niet meer dagelijks hoeven te prikken. Mensen worden nu constant in de gaten gehouden, en op een goede manier. Met ingewikkelde schema’s van medicijninname is het handig als daar toezicht op wordt gehouden. Digital health moet er enerzijds op gericht zijn om de efficiëntie te verbeteren, maar daarbij moeten we de verpleging niet vergeten. Anders groeit het natuurlijk scheef.

Duitsland werkt heel sterk vanuit regio’s. In Berlijn zitten veel startups, om dat hier ook veel kaptiaal aanwezig is en een goede infrastructuur voor starters. Dat neemt inmiddels in Leipzig en Berlijn ook toe. Verder hebben we regio’s met veel bestaande medische bedrijven, zoals in Stuttgart, Neurenberg en Ulm. In Noordrijn-Westfalen is de zorg op afstand weer heel groot, met name in Bochum. En in Flensburg wordt veel samengewerkt met Denemarken.

Een Nederlandse startup moet rekening houden met het feit dat Duitsland net even anders werkt. Je moet goed weten waar je op let. Tips hiervoor komen uitgebreid aan bod tijdens onze workshop op de Duitslanddag.