Investeringsgroep LSP komt met tweede fonds voor gezondheidstechnologie

10 januari 2018
LSP-fonds_edited
eHealth
Nieuws

Life sciences investeringsgroep Life Sciences Partners (LSP) – gebaseerd in Amsterdam – heeft 280 miljoen euro verzameld voor een nieuw medische technologiefonds. Het investeringsfonds is daarmee volgens LSP het grootste in Europa op het gebied van medische technologie.

Het nieuwe LSP HEF 2 Fonds is eind 2017 gelanceerd. Het is een opvolger van het eerste LSP Health Economics Fonds (HEF 1), goed voor tien ‘substantiële’ investeringen in bedrijven die medische technologie ontwikkelen en/of aanbieden. HEF 2 moet investeren in circa 15 private ondernemingen met innovatieve healthcare-producten in segmenten zoals medische apparatuur, diagnostisering en digitale gezondheid.

Open blik bij investeringen

Het gaat daarbij specifiek om producten die al op de markt zijn of dichtbij een introductie zijn, met het potentieel om de kosten voor gezondheidszorg te verlagen en de kwaliteit van zorg voor patiënten verbeteren, zo laat Managing Partner Anne Portwich  van LSP weten in gesprek met HIMMS Insights. “Maar we houden een open blik. Zo hebben we in het verleden ook geïnvesteerd in oplossingen die bijvoorbeeld op korte termijn voor meer kosten zorgden omdat er op de langere termijn uitzicht was op besparingen.” Zo heeft LSP met HEF 1 geïnvesteerd in een oplossing om medicatietoediening veiliger te maken in het ziekenhuis. Niet direct kostenbesparend, maar het zorgt wel voor een forse verlaging van het aantal fouten in medicatietoediening tussen het voorschrijven door de dokter en het toedienen door verpleegkundigen. Het eerste investeringsfonds heeft al diverse partijen waarin het geld heeft gestopt overgenomen zien worden. Daaronder Neuravi (overgenomen door Codman Neuro, onderdeel van Johnson & Johnson) en Rotation Medical (overgenomen door Smith & Nephew). Onder de investeerders in HEF 2 zijn het European Investment Fund (EIF),diverse zorgverzekeraars en institutionele beleggers te vinden.