De Integrated Systems Europe (ISE) is altijd weer een interessante beurs om de recente trends bij het verbinden van ICT op te snuiven. Daar kunnen partijen op het gebied van zowel e-health als ICT en van netwerken in de gezondheidszorg hun voordeel mee doen - en er het nodige van opsteken.
Het decennium van op het individu afgestemde ICT en e-health en de beleving hiervan is aangebroken. Wie zijn / haar cliënten of patiënten en te consulteren collega’s of te onderwijzen studenten effectief en engagerend wil bereiken, moet daaraan geloven. Van patiëntenvoorlichting en monitoring in het slimme huis tot het over het dedicated netwerk meekijken in de operatiekamer, van VR/AR-colleges met collaborating e-whiteboards tot en met de realtime disease control room.
CORVID-19
Ook virale ontwikkelingen betreffende het Corona-type ontbraken niet op de ISE. En dat niet alleen bij de viruspreventie voor de beursbezoekers en annuleringen vanuit Aziatische landen.
De flesjes met desinfectantia voor controlepanelen, veel handen wassen en een enkel mondkapje vielen echter in het niet met het gigantische grafisch simulatie LED-scherm voor disease control. Een slimme Chinese fabrikant had zijn LED-videowall - normaal bedoeld voor evenementen, e-sport, het monitoren van slimme steden of productieprocessen - omgetoverd in een controlecentrum voor het visuele beheer van een outbreak.
De gebeurtenissen omtrent de verspreiding, aard van de ziektegevallen, aantallen besmettingen & zieken, aanrijdtijden plus locaties van ambulances en de capaciteit van ziekenhuizen viel zo ongeveer per seconde te volgen. Heel gedetailleerd met grafieken en virtuele objecten, prachtige kleurstellingen en heel engagerend op het immense beeldscherm gezet.
Audiovisueel op persoonlijke maat
Het immens grote aanbod van AV-content (= inhoudelijke programma’s en games) personaliseert snel op maat. Anders kijkt of luistert de ontvanger er gewoon niet naar of mist het zijn doel. Die persoonlijke maat vergt daarop toegepaste distributievormen en formaten die de klant op zijn of haar wenken bedient.
Dit alles op de voet gevolgd door de evolutie van de doelruimten waarin deze persoonlijke beleving plaatsvindt. Van de oortjes en smartphone of tablet onderweg, thuisbioscoop en huddleroom tot mega-events, het theater van de toekomst gigantische e-sportmanifestatie en totaal nieuwe conferentie- en onderwijsvormen aan toe.
The show must go on voor zowel de aanwezigen als meebelevende doelgroepen op afstand. Zie onder meer de Olympische spelen en het direct live streaming doorgeven van grote evenementen en uitvoeringen. De opmaak wordt ook nog eens speciaal afgestemd op de ontvangende regio’s en de daar aanwezige individuen. Vertaald naar e-health krijg je dan de dokter als event aan huis en het beleven van healthcare door studenten of targetgroepen voor preventie.
Motion tracking maakt het mogelijk om de getoonde videobeelden en acties nauwkeurig en natuurlijk ogende aan de in de ruimte optredende personen te koppelen. Zelfs vertaald naar levensrechte hologrammen – zoals de arrogante holo-dokter uit Star Trek Voyager.
AV over IP
Beeld en geluid over netwerken is de trend om snel en pakkend zowel cliënten/ patiënten, collega’s, studenten en voor te lichten doelgroepen te bereiken. De netwerken om beeld en geluid precies op maat en kwaliteit aan te leveren, liggen er immers al. Alleen was met het Internet Protocol (IP) installeren tot voor kort toch knap ingewikkeld. Ook het aanbod aan modulaire devices viel vaak tegen.
Daar is op de ISE 2020 een einde aan gekomen. Een ware explosie van nieuwe, vriendelijk geprijsde AV over IP-kastjes overspoelt de markt. Bovendien zijn deze interfaces en switchers behoorlijk gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet meer hoger technisch onderwijs gevolgd te hebben om het netwerk aan de praat te krijgen. Een merk als Gefen is hier een prima voorbeeld van.
Digital Signal Processing (DSP) groeit bij audio sterk om het geluid lokaal precies op maat vorm te geven en te laten klinken.
Alles in centrale computerruimte
Een andere trend bij AV over IP is om niet meer de hardware-modules naast de beeldschermen stapelen maar alles in één centrale computerruimte onder te brengen. Daarbij hoort ergonomische draadloze bediening met een touchcontrol-scherm, tablet of smartphone. Webbased besturingsprotocollen en control-units nemen hierbij veel werk uit handen.
De netwerken zijn gemakkelijk schaalbaar, aangesloten kastjes worden direct automatisch herkend, het juiste formaat aangemaakt en een complexe structuur mag gewoon. Je ziet dergelijke AV over IP-netwerken in meer professionele settings maar ook gewoon bij de domotica thuis en in de eigen videostudio.
Nu alleen nog even de switcher richting e-health, om bij gezondheidscentra, ziekenhuizen en collegezalen dit AV-netwerkpotentieel te ontginnen. En zoals gezegd ook aan huis bij de patiënt / client in diens smart home te brengen.
Delen op infinityboard
Bij Unified Communications is het allemaal sharing via Real Time Communication (RTC) en collaboration op het (infinity) whiteboard. Vroeger stond er een persoon op een whiteboard te tekenen voor een groepje in een brainstormruimte. Nu heb je een e-board waarop allerlei bestanden (video, geluid, tekst, grafieken, animaties etc.) draadloos digitaal zijn heen te slepen. Desgewenst dakpansgewijs. De aanwezigen kunnen hun input direct met de boardman / vrouw delen. Zelfs van buitenaf via Skype of FaceTime.
Ziet u het al voor zich? De huisarts die samen met haar of zijn patiënt vanuit diens huis op een infinity board de ziekte en/of behandeling even actief doorneemt. Realtime een aantal collega’s over de wereld consulteren en beeld, tekst of andere digitaal materiaal uitwisselen. Studenten die als een groep aan een gezamenlijk health leerproject op het e-board werken. Feitelijk gezien gewoon realiteit. Een aantal ziekenhuizen (o.a. in Spanje) heeft zo al refereeravonden, patiëntbesprekingen en overdrachten op deze wijze georganiseerd.
Human approach is leading
Het is duidelijk dat zowel de vergrijzing van Nederland met zorg aan huis als duurzaamheid niet meer zonder slimme gebouwen en huizen (domotica) kunnen. Anders valt het niet meer te betalen, monitoren en bemannen.
Het ontwerpen van slimme huizen, gebouwen, wijken en steden verschuift van een op infrastructuur gefocuste kijk naar een benadering die human of customer centric heet.
Op de ISE 2020 viel al te zien dat ontwerpers, installateur en integrators het nu ook door hebben dat het immers de bewoner of gebruiker is die bij de domotica en ontvangen e-zorg telt. Hospitality, flexibiliteit, een alles in één integratie plus veiligheid staan daar bij hoog in het vaandel. Big en Deep Data helpen samen met AI machineleren om de menselijke wensen, behoeften en gepaste interacties in kaart te brengen en te transformeren naar zelf (mee)denkende gebouwen.
Wellness en e-health
Zoals ook al op beurzen als de CES en IFA bleek, staan ons welbevinden en gezondheid midden in de belangstelling van de elektronicagiganten. Zowel thuis en onderweg als op het werk. Wellness en fitness via apps op de flatscreen, gesture detection en control plus slimme trainingsdevices zijn al gemeengoed. Daar komen nog de exoskeletten voor trainingsdoeleinden bij. Persoonlijke verzorging is al jaren een item voor Philips, Panasonic en Samsung.
Ook e-health in de vorm van zorg en ondersteuning van zieken, ouderen en mensen met beperkingen evolueert gestadig door. Het langer met een goede kwaliteit van leven thuis blijven wonen, betreft binnenkort miljoenen Nederlanders. Er is gebrek aan mankracht en dan mogen elektronica en robots het gaan doen. Bovendien willen mantelzorgers ook wel eens rust en zich niet 24 uur per dag zorgen te hoeven maken.
Samenvattend gaan slimme, op personen gerichte AV over IP netwerken het ‘m doen bij e-health, ICT en Unified Communications. De ISE 2020 liet overduidelijk zien dat de daarvoor benodigde techniek al gewoon leverbaar en implementeerbaar is. Rest nog de implementatie in de e-gezondheidszorg.