IT-professional miskent de cloud

do 11 september 2014 - 15:24
cloud_swiss_army_knife_nobg
Wetenschap
Nieuws

De ´server-omhelzer´ houdt gevoelige informatie het liefst in zijn buurt – maar maken voorzichtige stappen om de cloud en externe opslag te omarmen

Hoewel IT-professionals informatiehoeveelheden in hoog tempo zien toenemen en zoeken naar oplossingen om al deze gegevens te verwerken en op te slaan, is lang niet iedere IT-professional ervan overtuigd dat de cloud de juiste oplossing hiervoor is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de wereldwijde informatiemanager Iron Mountain. Liefst 46 procent van de IT-professionals ziet liever dat informatie op interne servers wordt opgeslagen, dan op externe servers of in de cloud.

Voor het onderzoek ondervroeg Iron Mountain in een reeks diepte-interviews senior IT-professionals uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Marktonderzoeksbureau Forrester introduceerde al in 2011 het begrip 'server-omhelzer': de IT-professional die het liefst heeft dat gegevens in zijn nabijheid opgeslagen worden. De term weerspiegelt de grote behoedzaamheid van IT-professionals om gevoelige informatie naar een externe server of in de cloud te verplaatsen.

Cloud
Iets meer dan een derde (37 procent) van de respondenten gebruikt de cloud als onderdeel van een gecombineerde off- en online opslagmethode, bijvoorbeeld een combinatie van tape-, schijf- en cloudopslag. Daarnaast is nog eens acht procent van plan in de komende 12 tot 24 maanden cloudoplossingen voor opslag te introduceren. Stijgende datavolumes en een toenemend vertrouwen in de veiligheid en de voordelen van de cloud zijn de belangrijkste beweegredenen achter deze trend. Echter geldt dit niet voor alle sectoren. Zo blijven de gezondheidszorg, maakindustrie en financiële dienstverlening voorzichtig met het toepassen van cloudoplossingen.

Een Nederlandse financiële dienstverlener met zo’n 100 werknemers is stellig in zijn beleid om de gegevens op locale servers te houden, om waardevolle informatie zo goed mogelijk te kunnen beschermen. Hij zegt hierover: "Gezien de aard van het bedrijf, kunnen we ons geen enkele vorm van data-inbreuk veroorloven." Het kan ook anders. Zo geeft een Nederlands telecommunicatiebedrijf met meer dan 1000 werknemers aan dat het niet haalbaar is informatie waar veel mee wordt gewerkt regelmatig via een ´oude of langzaam reagerende server te openen.’ Het werk van medewerkers zal hierdoor alleen maar worden belemmerd en dus ook het bedrijfsproces. Het bedrijf gebruikt daarom nu een private cloud om gegevens op te slaan.

“Nu bedrijven de waarde van informatie voor hun organisatie steeds vaker erkennen, is dataopslag van een back-officeactiviteit opgewaardeerd naar een onderwerp van bedrijfskritisch belang," zegt Jeroen Strik van Iron Mountain. "De IT-professionals die wij hebben gesproken, geloven dat de juiste manier van opslag eerder kunst is dan exacte wetenschap. De meesten voelen zich nog steeds het meest op hun gemak wanneer ze bedrijfskritische data in hun nabijheid kunnen opslaan, om een blik op de eigen servers te kunnen werpen, vooral als het waardevolle informatie betreft. De toenemende veiligheidsrisico's en de groeiende behoefte om informatie overal te kunnen benutten vraagt op de lange termijn echter om een andere aanpak. Een eigen, lokale opslagoplossing is dan niet langer haalbaar. Wij willen IT-teams adviseren over te stappen naar een gecombineerde opslag: een uitgebalanceerd platform bestaande uit een beveiligd eigen datacentrum, verbonden met een (private) cloudoplossing."

Kijk voor meer informatie op: www.ironmountain.nl