Jeroen Bosch ziekenhuis neemt praatplaat nierfalen in gebruik

ma 16 september 2019 - 15:00
Jeroen-Bosch-scaled
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het Jeroen Bosch ziekenhuis heeft onlangs de praatplaat nierfalen in gebruik genomen. Deze praatplaat is bedoeld als visuele ondersteuning tijdens het voorlichtingsgesprek over nierfalen tussen zorgverlener en patiënt. De praatplaat is ontwikkeld door de werkgroep laaggeletterdheid van mProve.

Op de praatplaat staan duidelijke illustraties op van de nieren, van wat de nieren doen en van de behandelingsmogelijkheden bij nierfalen. De praatplaat is in eerste instantie gemaakt voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden.

Op de praatplaat kan de zorgverlener schrijven en tekenen. Zo kan hij of zij patiënt-specifieke informatie toevoegen. De patiënt krijgt de praatplaat mee naar huis. De praatplaat werd ontwikkeld in samenwerking met medisch illustrator Maartje Kunen die veel ervaring heeft in het maken van beelden voor laaggeletterden.

mProve

Zo’n twee jaar geleden namen vijf STZ-ziekenhuizen, te weten het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Isala (Zwolle), Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch), Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) en Rijnstate (Arnhem), het initiatief voor de ontwikkeling van de praatplaat. Het doel het van het beeldverhaal is om moeilijk begrijpbare informatie toegankelijk te maken. 

Onder de naam mProve delen de ziekenhuizen hun best practices en behaalde resultaten. Ook zullen de ziekenhuizen samen aan projecten werken die binnen één ziekenhuis niet te organiseren zijn. Uiteindelijk streven zij naar het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen die de zorg efficiënter maken.

Communicatie met patiënt verbeteren

mProve wil de communicatie verbeteren met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, zo werd bij de oprichting gesteld. De zorgverleners van de ziekenhuizen zullen een training krijgen, waarin zij handvatten krijgen voor in de spreekkamer. Ook zouden de ziekenhuizen zich in gaan zetten voor het ontwikkelen van middelen om moeilijk begrijpbare informatie meer toegankelijk te maken. Volgens de initiatiefnemers kampen er in Nederland circa 2,5 miljoen mensen met lees-, schrijf- en rekenproblemen.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!