MeddApp mikt op groei via extra functies en samenwerking ziekenhuizen

ma 28 augustus 2017 - 12:47
Nieuws

MedApp, een mobiele applicatie die mensen waarschuwt wanneer het tijd is om medicatie te gebruiken, is al 100.000 keer gedownload en wordt dagelijks door tienduizenden mensen gebruikt. Dat claimt PharmIT, die de app in 2015 lanceerde met als doel dokter en patiënt via mobiele technologie nader tot elkaar te brengen. Onlangs werd er een koppeling toegevoegd met smart-homeplatform Echo. Verdere groei moet uit beter samenwerking met ziekenhuizen komen.

MedApp moet gebruikers zich bewust maken van hun inname- en medicijninformatie en geeft ze de kans deze informatie te delen met hun zorgverlener(s). Met inmiddels 100.000 downloads en bovengenoemde tienduizenden actieve gebruikers stelt MedApp de grootste medische app van Nederland te zijn. De groei moet zich voortzetten door de samenwerking met een aantal grote ziekenhuizen te intensiveren en het aantal functionaliteiten flink uit te breiden.

Aanpak incomplete medicatieoverzichten

Incomplete medicatieoverzichten bij opname zouden bijna 30 procent van alle voorschrijffouten in het ziekenhuis veroorzaken. Goede medicatieverificatie blijkt ondanks arbeidsintensieve (pogingen van ziekenhuizen vaak problematisch. Door stress, gebrekkige informatievoorziening en het ontbreken van een landelijk systeem met goede dekking, brengen patiënten (ziekenhuisbezoekers) hun zorgverleners vaak niet voldoende op de hoogte van hun medicijngebruik.

De versterkte samenwerking met ziekenhuizen behelst daarom onder meer dat MedApp gebruikers in staat stelt om voorafgaand aan een ziekenhuisopname thuis, dus in een vertrouwde omgeving, rustig hun medicijnoverzicht in te vullen. Zo moet onjuiste registratie van de medicijnen voorkomen worden en het herstel van de gebruiker bevorderd worden.  

Verbetering therapietrouw

Een effectieve behandeling met medicijnen vereist dat gebruikers betrokken zijn bij hun medicatiegebruik. MedApp past in dit kader kunstmatige intelligentie (AI)-technologie toe om menselijk gedrag op het gebied van medicatietrouw te voorspellen. MedApp werkt in dit kader nauw samen met onderzoekers en studenten van het Data Science Centre in Eindhoven.

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld slimme wekkers zetten, waardoor ze aan hun innamemomenten worden herinnerd. Dit werkt therapietrouw, het fenomeen waarbij medicijngebruikers consequent en juist hun medicatie innemen, in de hand en voorkomt onnodige kosten. Niet of onvolledig ingenomen medicijnen kosten namelijk alleen in Nederland al miljoenen euro’s per jaar.
 

Koppeling met Amazon Echo

MedApp heeft verder nieuwe koppelingsmogelijkheden toegevoegd voor mensen die niet zo vaak gebruik maken van hun smartphone. Er is een koppeling gerealiseerd met smart home-platform Echo van Amazon. Het doel is volgens de aanbieder MedApp als portaal dichter bij de gebruiker te brengen.
Amazon Echo is een slimme luidspreker, aangestuurd via virtuele spraakassistent Alexa, die sinds eind 2016 op de Europese markt wordt verkocht. Op de Amerikaanse thuismarkt heeft Echo een marktaandeel van ruim 80 procent in spraakgestuurde smart home-platforms. In het geval van MedApp kan de luidspreker de gebruiker waarschuwen wanneer een medicijn ingenomen moet worden.

Het voordeel voor de eindgebruiker is dat MedApp toegankelijker wordt voor mensen die minder intensief met hun smartphone werken. Daarnaast verwacht MedApp dat dergelijke spraakgestuurde smart-hometechnologie interessante mogelijkheden voor bijvoorbeeld de mantelzorg.

Inzicht in gezondheid

Afgelopen april maakte MedApp bekend dat ruim een derde (34%) van de gebruikers van de app inzicht verkrijgt in zijn of haar gezondheid door dagelijks een medisch dagboek bij te werken. MedApp groeide de afgelopen jaren mede door de toegenomen interesse in mobile healthcare en de eenvoud waarmee het de samenwerking tussen arts en patiënt kan verbeteren. MedApp herkent in de barcodes van 10.000 geneesmiddelen en 90% van de medicijnen die in Nederland worden gebruikt, claimt PharmIT.