Mijn ervaring als medisch codeur is dat je vaak op een eiland zit binnen een ziekenhuis. Er zijn maar weinig mensen die überhaupt weten wat een codeur doet. Coderen is meer dan een code aan een diagnose hangen. Je moet continu op zoek naar creatieve oplossingen, want niet voor elk ziektebeeld bestaat een code. Ook is het vaak een uitdaging om gebruikte afkortingen in een ontslagbrief juist te interpreteren. Daarbij zijn de meeste medisch codeurs in de veronderstelling dat ze niets in te brengen hebben. Niets is minder waar!
Het doel van het registreren van medische gegevens is om de best mogelijke zorg te geven en te ontvangen. Hiervoor moeten deze gegevens goed en betrouwbaar worden vastgelegd en door iedereen op dezelfde manier worden begrepen. Denk eens aan al die afkortingen die zorgverleners in hun ontslagbrieven verwerken en waar een codeur een weg door moet banen.De afkorting ATN bijvoorbeeld kan zowel acute tubulusnecrose als aterme neonaat betekenen. Of neem de afkorting MI. Betekent dit nu myocardinfarct of mitralisinsufficiëntie? Dit soort onduidelijkheden kunnen heel gevaarlijk zijn: de baby krijgt een behandeling voor de tubulusnecrose terwijl de patiënt met de insufficiënte mitralisklep wordt behandeld voor zijn hartinfarct. Om dit soort misinterpretaties te voorkomen, is het heel belangrijk dat een diagnose eenduidig wordt vastgelegd door de zorgverlener.
Het terminologiestelsel dat hiervoor bij uitstek geschikt is, maar bij medisch codeurs wellicht niet zo bekend, is Snomed (officieel: SNOMED CT).
Snomed
Snomed bevat veel detail en is bijzonder geschikt voor het vastleggen van allerlei klachten, symptomen en diagnoses in het EPD. De ICD-10 classificatie bevat minder detail en is daardoor minder geschikt voor primaire vastlegging, maar juist wel voor het maken van (inter)nationale vergelijkingen en rapportages, zoals de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Snomed en ICD-10 zijn aan elkaar gekoppeld via de Diagnosethesaurus waarin medische termen staan zoals een specialist deze gebruikt om informatie vast te leggen. Diagnosethesaurus heeft een koppeling naar Snomed (gevalideerd door Nictiz) en naar ICD-10 (gevalideerd door RIVM). Medisch codeurs kunnen gebruikmaken van de Diagnosethesaurus, mits hier binnen hun ziekenhuis mee wordt gewerkt. Dit scheelt veel tijd en zoekwerk bij het coderen. Er bestaat ook een koppeling van Snomed naar ICD-10. Deze kun je vinden in de Snomedbrowser door de diagnose (in het Engels) in de zoekbalk in te vullen. Handig hulpmiddel tijdens het coderen!Ik vind het belangrijk om werk te steken in het handhaven en verbeteren van de kwaliteit van ICD-10 en Snomed. Een jaar geleden heb ik dan ook dankbaar gereageerd op de uitnodiging om deel te nemen aan de ICD-10 expertgroep. Deze groep biedt de mogelijkheid om zowel de kwaliteit van Snomed als die van ICD-10 te verbeteren. Omdat Nictiz het National Release Center voor Snomed is, en daarmee onder meer verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking van Snomed, heb ik dus als voordeel dat ik op twee stoelen tegelijk zit: de Snomedtroon en de ICD-10-zetel.
Codeurs in de spotlights
Tijdens onze maandelijkse vergaderingen bespreken wij allerlei diagnoses die niet als zodanig omschreven in de ICD-10 classificatie te vinden zijn. Vervolgens brengen wij een landelijk advies uit over hoe deze diagnoses te coderen. Uit ervaring weet ik dat dit advies niet altijd wordt opgevolgd en codeurs hun eigen bedachte codecombinaties gebruiken. Nu ik hiervan de gevolgen beter kan inschatten, vind ik dat wij als expertgroep best meer in de spotlights mogen staan en best wat meer invloed mogen hebben. Wij steken erg veel tijd in het opstellen van een advies en vergelijken internationale mappings van Snomed naar ICD-10, vragen na bij specialisten en laten onze expertise de vrije loop.Als blijkt dat de internationale mapping naar ICD-10 onjuist is, of als de Snomedterm niet op de juiste plaats in Snomed is ingedeeld, rapporteer ik dit terug aan de organisatie achter Snomed, de IHTSDO. Zo wordt indirect de kwaliteit van Snomed en die van de mapping naar ICD-10 verbeterd. Iedere codeur kan hier een steentje aan bijdragen. Wie gebruikmaakt van de Snomedbrowser om een ICD-10 code op te zoeken en ziet dat deze code niet goed is, kan met mij contact opnemen via krul@nictiz.nl. Dan zorg ik voor de rest.
Verder denk ik dat elke codeur wel een aantal codes heel graag in de classificatie zou willen terug zien. Denk bijvoorbeeld aan angiodysplasie van dunne darm, daar wil je toch graag een code voor? Goed nieuws! In oktober vorig jaar is besloten deze code toe te voegen aan de classificatie. Updates en revisies binnen de ICD-10 worden besproken in de URC (Update and Revision Committee) van de WHO-FIC en input van codeurs is mijns inziens onmisbaar. Onderbouwde voorstellen voor update en revisie zijn altijd welkom en kun je naar mij mailen.
Laten wij codeurs van ons eiland afgaan en de handen ineenslaan om de kwaliteit van de ICD-10 en Snomed gezamenlijk te verbeteren.
Meer informatie:
1. Whitepaper Snomed en ICD-10
2. Informatie over Snomed
3. ICD-10 Update Platform
Over de auteur
Natasha Krul is werkzaam bij Nictiz als adviseur terminologie en geeft advies over het gebruik van medische terminologie en classificatiestelsels. Zij heeft een medische achtergrond. Daarnaast is zij lid van de Mapping Special Interest Group van IHTSDO en van de Expertgroep ICD-10 van DHD.