Meer regie in databeschikbaarheid borstkanker

29 april 2024
Databeschikbaarheid
Nieuws

Patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen zien vaak meerdere artsen en ziekenhuizen. Het delen van de medische gegevens is daarbij geen automatisme. Daarom heeft het IKNL samen met Nictiz bekeken op welke manier gegevens beter kunnen worden gedeeld zodat er onnodig tijdverlies of fouten in de gegevensoverdracht worden gemaakt die de behandeling vertragen of schaden. De samenwerking tussen beide partijen leidde tot de casus: Knelpuntenanalyse informatiestandaard mammacarcinoom.

Uit de analyse van de beide partijen blijkt dat een goede registratie en digitale informatievoorziening in borstkankerzorg en bijbehorende regievoering belangrijk is. De casus beschrijft de afspraken die zijn gemaakt over Eenheid van Taal in de borstkankerzorg en hoe die afspraken tot stand zijn gekomen. Ook brengt het de activiteiten en rollen in beeld die van belang zijn om goede informatie digitaal beschikbaar te maken.

Knelpunten in beeld

Op een speelveldmodel en een specificatiecanvas zijn de ervaren knelpunten bij de informatiestandaard voor Borstkanker afgebeeld. Het daarmee verkregen inzicht geeft beleidsmakers, bestuurders, houders en beheerders van informatiestandaarden en -voorzieningen beter inzicht in de samenhang van afspraken en specificaties. Ook geeft het handvatten voor verbetering. De casus maakt inzichtelijk hoe met behulp van goede regievoering de databeschikbaarheid in de zorg kan worden verbeterd. Inmiddels worden de knelpunten oncologie-breed opgepakt binnen het programma OncoNext.

Oncologisch zorgproces

Databeschikbaarheid in het hele oncologische zorgproces: dat is wat programma OncoNext wil realiseren. In eerste instantie gaat het om eenduidiger registratie van patiëntgegevens. Het programma is op 1 oktober 2023 officieel van start gegaan. Dit jaar financiert KWF de kwartiermakersfase met een bedrag van 600.000 euro. OncoNext wil in deze periode relevante partijen verbinden, een landelijk implementatieplan opstellen en financiering regelen voor de komende jaren. OncoNext bouwt voort op de kennis en ervaring die is opgedaan in de Citrienprogramma’s ‘Registratie aan de bron’ en Regionale Oncologienetwerken en van IKNL.

Databeschikbaarheid

Databeschikbaarheid is vanwege de beoogde zorgtransformatie één van de belangrijkste thema’s in de gezondheidszorg. De uitdagingen in de gezondheidszorg zijn veelzijdig. Verouderde IT-systemen en een gebrek aan standaardisatie en interoperabiliteit belemmeren regelmatig innovaties. Founda Health wil deze problemen aanpakken met een platform, dat zowel nieuwe digitale oplossingen als bestaande IT-systemen probleemloos met elkaar laat communiceren. De technologie van Philips Interoperability Solutions, voorheen bekend als Forcare, sluit hier goed op aan en maakt het uitwisselen van medische gegevens tussen zorgverleners beter mogelijk.