Minister Bruins: diagnostiek helpt bij vinden juiste medicatie

di 4 december 2018 - 12:30
Nieuws

Het is mooi om te zien hoe voorspellende DNA-testen als vorm van diagnostiek nu al worden toegepast in de oncologische zorg. Dat stelde Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) tijdens een werkbezoek aan Hartwig Medical Foundation (Hartwig). “Diagnostiek kan een belangrijk instrument zijn om de juiste medicijnen te vinden voor de juiste patiënt”, meent de bewindsman.

De minister liet zich tijdens zijn bezoek voorlichten over de werking en de mogelijkheden die de toepassing van een voorspellende DNA-test qua diagnostiek biedt bij patiënten met uitgezaaide kanker en bezocht het high tech sequencing lab. Tijdens het werkbezoek vroeg Hartwig aandacht bij Bruins voor het opnemen van de voorspellende DNA-test in het kankerzorgsysteem.

Lerend zorgsysteem oncologie

Het bezoek van Minister Bruins was volgens Hans van Snellenberg, directeur Hartwig Medical Foundation, een goede gelegenheid om manieren aan te reiken hoe toegewerkt kan worden naar een lerend zorgsysteem in de oncologie. “Met de voorspellende DNA-test ontdekken we nieuwe toepassingen daar waar die eerder onmogelijk bleken en tegelijkertijd kunnen we de kosten beperken door gepast gebruik van geneesmiddelen. De gegevens uit de centrale databank, die voor alle behandelaars beschikbaar zijn, stellen ons in staat om ook in de toekomst dure specialistische geneesmiddelen beschikbaar te houden voor patiënten die daadwerkelijk baat hebben bij het geneesmiddel.”

Inzicht in behandelopties

Hartwig maakt bij de voorspellende DNA-test gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS), waarbij het hele genoom van de tumor van patiënten met uitgezaaide kanker in kaart wordt gebracht. Zo kunnen alle mogelijk beschikbare behandelingen op een rij worden gezet. Hartwig rapporteert aan de behandelend arts terug of een patiënt in aanmerking komt voor meer behandelopties dan nu beschikbaar zijn, waaronder de mogelijkheid van deelname aan een trial (experimentele studie) of een off-label medicijn. Door behandeluitkomsten van standaard medicatie te koppelen, wordt volgens Hartwig de mogelijkheid gecreëerd om biomarkers te identificeren. Op die manier kan overbehandeling teruggedrongen worden bij patiënten die toch geen baat hebben bij de huidige medicatie (dit zou vaak meer dan 70% zijn). Dure kankermedicatie kan dan beperkt worden tot díe groep patiënten waar het ook echt werkt.

Landelijke database DNA-diagnostiek

Behalve voor het in kaart brengen van alle mogelijke behandelopties voor de patiënt van vandaag, zet Hartwig zich naar eigen zeggen in voor de patiënt van morgen: door het verzamelen van DNA en klinische gegevens van patiënten in een landelijke database. ‘De database met klinische en genetische informatie van meer dan 6.000 patiënten, kunnen we met de gegevens van de patiënt van vandaag, door middel van onderzoek, leren voor de patiënt van morgen’, aldus een persbericht van de organisatie.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!