Nij Smellinghe maakt radiologisch onderzoek voor cliënt inzichtelijk

vr 9 december 2016 - 16:02
Nieuws

Het ziekenhuis gebruikt hiervoor het online programma MyVue. Nij Smellinghe stelt het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn dat patiënten op deze manier inzicht geeft in radiologische medische gegevens.

Sinds 5 december 2016 is het voor patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe mogelijk om de uitkomsten van hun radiologische onderzoeken te bekijken en te delen met derden met het online programma MyVue van Carestream.

Het Drachtster ziekenhuis stelt het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn dat deze mogelijkheid via dit programma biedt, in het kader van de trend om meer toegang te geven tot persoonlijke informatie van de cliënt.

Waren beelden en verslagen van radiologische onderzoeken voorheen alleen toegankelijk voor specialisten en verwijzers, nu kunnen patiënten via MyVue thuis zelf deze gegevens bekijken, aldus de het ziekenhuis. De beelden staan na 24 uur online, het verslag is na twee weken beschikbaar. Na het inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, ontvangt de patiënt elke keer een unieke viercijferige toegangscode per SMS. Daardoor is het gebruik van MyVue veilig en is de privacy gewaarborgd.

Pilot bij Vaatchirurgie

De pilot van het project loopt momenteel op de polikliniek Vaatchirurgie. Vooralsnog zijn dus alleen de via deze polikliniek aangevraagde radiologische onderzoeken inzichtelijk. Op een later moment kan het project worden uitgebreid naar de andere poliklinieken, aldus een persbericht.  De betrokken patiënten kunnen onderzoeksgegevens zelf bekijken, maar via de e-mail ook delen met bijvoorbeeld de huisarts,  fysiotherapeut of met familie en naasten.  “Op deze manier wordt de patiënt actiever betrokken bij het zorgproces. Dit komt het behandelresultaat ten goede”, verwacht radioloog Maarten van Leeuwen.

Snel delen, snel behandelen

Ook de radiologen en vaatchirurgen van Nij Smellinghe gebruiken MyVue, waardoor ze nu gemakkelijk en snel onderzoeksbeelden- en verslagen kunnen doorsturen naar verwijzers. Dit gebeurde eerder via cd’s , wat door het branden en versturen veel meer tijd kostte.  Het snelle delen heeft als voordeel dat de verwijzer meteen de vervolgbehandeling kan bepalen of hierover kan meedenken. Dat komt volgens Nij Smellinghe de zorg aan de patiënt ten goede.


###MyVue###