Onderzoek naar smart device ter ondersteuning bij defecte hypothalamus

wo 5 juni 2024 - 09:00
Technologie
Nieuws

De overlevingskansen voor kinderen en tieners die een tumor in de hypothalamus krijgen, zijn dankzij de moderne behandelingen tegenwoordig uitstekend. Daarna moeten ze echter wel leren leven met een slecht functionerende hypothalamus, die normaal hormonen produceert om de lichaamstemperatuur, honger en stemming te regelen. TU/e-onderzoekers doen nu onderzoek naar een smart device om deze kinderen en jongeren te helpen hun lichaam te monitoren en hun levenskwaliteit te verbeteren.

De hypothalamus is betrokken bij allerlei lichaamsfuncties. Denk bijvoorbeeld aan het dag-nachtritme, de lichaamstemperatuur en de water- en vetbalans. Door belangrijke hormonen te produceren, reguleert dit deel van de hersenen al deze functies. Als de werking van de hypothalamus verstoord is, kan dat het gedrag en het emotionele evenwicht beïnvloeden. Op dit moment is er nog geen behandeling bekend om de verstoorde werking te herstellen.

Volwassenen met een slecht functionerende hypothalamus kunnen zichzelf door de bank genomen redden dankzij leefstijladviezen, apps en andere zelfregulatietechnieken. Jongvolwassenen en kinderen hebben echter iemand nodig die hen dag en nacht in de gaten houdt en begeleidt. Meestal nemen de ouders deze rol op zich, maar er is een grens aan hun aanwezigheid en waakzaamheid.

Betere kwaliteit van leven

Daarom nam oncoloog Hanneke van Santen van het Prinses Máxima Centrum contact op met TU/e-onderzoeker Industrial Design Yuan Lu met het verzoek om onderzoek te doen naar een smart device om de kwaliteit van leven voor gezinnen die hiermee te maken hebben, te verbeteren.

Het onderzoek wordt via KWF Kankerbestrijding gefinancierd door de Stichting Fight cancer. Daarmee behoort dit onderzoek tot een van de zeven onderzoeken die de Stichting Fight cancer dit jaar financiert.

Gepassioneerde visie

Yuan Lu, universitair hoofddocent Systemic Change en onderwijsdirecteur van de faculteit Industrial Design van de TU/e, speelt een sleutelrol en stond meteen open voor het projectvoorstel toen ze werd benaderd. Er kunnen tenslotte veel mensen baat hebben bij een project om jonge mensen met een slecht functionerende hypothalamus en hun gezinnen te helpen.

“Toen Hanneke van Santen van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie contact met me opnam met het verzoek om een slim apparaat te ontwikkelen om jonge patiënten met een chronische aandoening te helpen, was ik meteen geïntrigeerd en enthousiast. Het is een probleem dat dringend een oplossing nodig heeft”, zegt de onderzoeker.

Bredere trend

Smart devices en smartwatches worden meer en meer ingezet in de zorg. Zo zijn onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum, Erasmus MC, Reinier de Graaf Ziekenhuis en Corsano Health er begin dit jaar in geslaagd om betrouwbaar te meten of de bloedsomloop van een patiënt stopt, zoals ook gebeurt bij een hartstilstand. Dit werd aangetoond bij 291 patiënten die de Corsano CardioWatch 287-2 droegen tijdens een operatie waarbij hun bloedsomloop routinematig moest worden onderbroken. Het onderzoek werd geïnitieerd en gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!