Portavita ondersteunt antistollingsbehandeling in Suriname

do 16 juni 2016 - 16:23
Nieuws

Portavita, een software-aanbieder die behandelingen ondersteunt van chronisch zieken, heeft onlangs haar digitale antistolling monitoring- en behandelplatform uitgerold in Suriname. Trombosepatiënten in Suriname kunnen zo volgens de aanbieder een betere behandeling krijgen. Dat moet dan weer leiden tot minder complicaties en lagere zorgkosten.

Op jaarbasis ondergaan in Suriname circa 1.000 patiënten een antistollingsbehandeling. Zij moeten regelmatig hun bloedwaarden laten controleren en op basis daarvan een nieuw doseerschema voor hun medicatie voorgeschreven krijgen. Voor nog enkele duizenden mensen die ook een antistollingsbehandeling nodig hebben, was deze vorm van behandeling niet mogelijk vanwege de grote reisafstanden tot het ziekenhuis, gebrek aan specialistische kennis of financiële middelen. Het gevolg is een sterk verhoogde kans op complicaties in de vorm van TIA’s, CVA’s en embolieën.

Zoeken naar betere ondersteuning

Cardioloog Dr. G.P. Oehlers, werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ging op zoek naar een betere en efficiëntere ondersteuning van de antistollingsbehandeling, aldus een persbericht van Portavita. In Suriname wordt veelvuldig gebruik gemaakt van WiFi en vrijwel iedereen heeft een mobiele telefoon. Een belangrijk uitgangspunt voor Dr. Oehlers was dan ook, om een oplossing te vinden waarbij gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van het internet.

Oehlers stelt dat een antistollingsbehandelwijze zoals in Nederland toegepast, voor een enorme verbetering zou zorgen in Suriname. Om dit te realiseren heeft dr. Oehlers recent een nieuwe organisatie in Suriname opgericht: Thrombose Dienst Suriname N.V. (TD-Sur). De antistollingsbehandeling van de trombosedienst in Suriname is gebaseerd op de decennialange ervaring en wereldwijd beste uitkomsten van de Nederlandse trombosebehandeling en wordt ondersteund door de Antistolling applicatie van Portavita.

Voor de technologie klopte Oehler uiteindelijk ook aan bij het Nederlandse Portavita. Het e-health platform van deze aanbieder is naar eigen zeggen geschikt voor alle pc’s, tablets en smartphones. Artsen, medewerkers van de trombosedienst en de patiënten zelf hebben toegang tot (delen van) het systeem. Patiënten kunnen snel en eenvoudig de uitslag, het doseerschema en hun nieuwe afspraak bekijken via een speciaal ontwikkelde, beveiligde, portal: het Digitaal Logboek.

Betere therapietrouw

In het verleden werden de patiënten in Suriname standaard eenmaal per maand geprikt voor controle. Op basis van algoritmen geeft de Antistolling applicatie van Portavita een doseerschema af en advies wanneer de patiënt weer voor controle terug moeten komen. Het percentage patiënten dat binnen de behandelgrenzen valt (TTR: Percent Time in Therapeutic INR Range) - nu circa 45 tot 50% - stijgt hierdoor volgens de onderneming aanzienlijk. Ook bevordert dit de therapietrouw, wat ook weer tot een verbetering van de TTR leidt.

Omdat de antistollingsbehandeling in Suriname werd uitgevoerd door een specialist, was dit ook relatief duur. Via Portavita Antistolling zijn medewerkers van de trombosedienst nu in staat een groot deel van de werkzaamheden van de specialist over te nemen. Daarnaast vermindert de kans op complicaties enorm, waardoor de totale zorgkosten per patiënt fors afnemen.

Voor een goede trombosebehandeling moesten patiënten in Suriname op één dag driemaal naar het ziekenhuis. ‘s Ochtends naar het lab voor een bloedafname, later op de dag weer terug om de uitslag en dosering op te halen en vervolgens naar een andere locatie om een vervolgafspraak bij het lab te maken. Dat blijft nu beperkt tot een prikafspraak in het ziekenhuis.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!