Scribit.tv: video 'kijken' voor blinden en slechtzienden

di 13 november 2018 - 09:16
Scribit-scaled
Samenwerking
Nieuws

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt lanceert op 13 november een nieuw online platform voor blinden en slechtzienden: scribit.tv. Hier moeten beauty tutorials, online talkshows, prank vlogs en virals door iedereen kunnen worden voorzien van audiodescriptie. Scribit is mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers, techniek en financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld door het KPN Mooiste Contact Fonds.

Audiodescriptie is een techniek waarbij een voice-over in de stiltes van een video beschrijft wat er in beeld gebeurt. Zo wordt videocontent toegankelijk voor de circa 350.000 mensen die blind en slechtziend zijn in Nederland. Momenteel wordt wereldwijd dagelijks naar een miljard uur aan YouTube-filmpjes gekeken, maar zij hebben zelden audiodescriptie. Door de videocontent te voorzien van audiodescriptie op scribit.tv kunnen blinden en slechtzienden meedoen aan het gesprek van de dag. "We leven in een visueel ingestelde maatschappij en YouTube is een grote bron van informatie en entertainment,” aldus scribit Community Manager Falco van Dinteren. “Als wij straks in ieder geval gedeeltelijk ook toegang tot die video's hebben, dan zijn we alweer een stukje verder richting een inclusieve samenleving." Samen met een team van ambassadeurs dat net als hij een visuele beperking heeft, zet hij zich in om beschrijvers te werven en het belang van scribit te onderschrijven.

Samenwerking met Mooiste Contact Fonds

In Nederland hebben circa 350.000 mensen een visuele beperking. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zet zich sinds 1915 in voor blinden en slechtzienden. Het KPN Mooiste Contact Fonds heeft scribit geselecteerd als een van de projecten die ze in hun jubileumjaar financieel steunen. Het fonds is door KPN opgericht met als doel sociaal contact te bevorderen voor mensen die dat nu missen. Al ruim tien jaar brengt het fonds mensen die zich eenzaam voelen in contact met hun omgeving of lotgenoten. Jaarlijks werken tussen de 1.500 en 2.000 KPN-vrijwilligers mee aan projecten van het fonds. Bij alle projecten wordt ICT ingezet om sociaal contact te vergemakkelijken.

Voetbal volgen via ICT-set

Aanstaande vrijdag 16 november organiseert het Mooiste Contact Fonds tijdens de UEFA Nations League-wedstrijd Nederland-Frankrijk een actie met KlasseContact. Manuela Hoogendoorn (12) van de Juliana van Stolbergschool te Rotterdam kijkt dan via een ICT-set vanuit huis met haar klas mee, zodat ze de wedstrijd kan beleven alsof ze zelf op de tribune zit. Manuela is patiënt van het Sophia Kinderziekenhuis, waar ze regelmatig te vinden is vanwege haar erfelijke huidaandoening. Via de KPN Klasgenoot van KlasseContact kan zij tijdens periodes dat ze niet fysiek in de klas aanwezig is toch meedoen met de lessen. In 2018 volgen in totaal 1.050 leerlingen hun lessen met eenzelfde ICT-set.

KlasseContact buiten klaslokaal

Tijdens de wedstrijd Nederland–Frankrijk brengt KlasseContact zijn concept voor het eerst buiten het klaslokaal. Manuela kan hierdoor de wedstrijd volwaardig, op dezelfde manier als haar klasgenootjes beleven. KlasseContact wil hiermee laten zien hoe kinderen door technologie niet alleen kunnen deelnemen aan bijzondere momenten in de klas, maar ook kunnen meedoen met leeftijdsgenoten buiten de schoolmuren. KlasseContact is het langstlopende initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en verbindt al tien jaar langdurig zieke kinderen met hun klasgenootjes. Uit onderzoek zou blijken dat KlasseContact de drempel om terug naar school te gaan voor zieke kinderen met 81 procent heeft verlaagd. Ruim 3.300 scholieren hebben middels KlasseContact op afstand lessen gevolgd en hebben door het contact met klasgenoten een rijker sociaal leven gekregen, stelt KPN. https://www.youtube.com/watch?v=SZNGyn0aw8k   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!  
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!