Technologie in brein ingezet om verlamming op te heffen

vr 15 december 2017 - 11:40
Nieuws

Een implantaat in het brein is ingezet om een geparalyseerde primaat weer te laten lopen. Volgens onderzoekers is dit de eerste keer dat neurotechnologie locomotie heeft hersteld in een primaat. Het breinimplantaat geeft instructies van het brein direct door aan de zenuwen in het geparalyseerde been.

In het onderzoek van het Zwitserse Federal Institute of Technology werd een chip geïmplanteerd in het brein van de aap. Deze chip leest de veranderingen in elektrische activiteit in het deel van de hersenen dat beweging beheerst. De chip stuurt deze veranderingen vervolgens naar een computer. Deze computer ontcijfert de boodschappen en stuurt vervolgens instructies naar een implantaat in de ruggengraat van de aap. Deze implantaat informeert vervolgens de juiste zenuwen. Dit proces duurt even lang als de echte verbinding tussen hersenen en zenuwen.

Van aap naar mens

Het onderzoek toont aan dat de apen binnen zes dagen enige controle over het geparalyseerde been terug hadden. Hoewel het de apen lukte in een rechte lijn te lopen op een loopband, is er nog niet getest hoe wendbaar de aap is. Naast wendbaarheid moet er ook gekeken worden naar balans en het vermijden van obstakels, aldus Dr. Gregoire Courtine, een van de onderzoekers. De mens is immers tweebenig en loopt dus anders dan een aap. Bovendien zorgt dit ervoor dat het verlies van beweging in één been bij de mens een relatief groter verlies is. Er moet volgens Dr. Courtine gezocht worden naar meer verfijnde manieren om de beenspieren te stimuleren.

Zelf controle over het lichaam

De technologie moet binnen tien jaar klaar zijn voor gebruik op mensen. De technologie voor het stimuleren van de ruggengraat is dezelfde als gebruikt wordt bij het behandelen van de ziekte van Parkinson. Dit wordt al ingezet bij mensen, wat de stap tot gebruik van deze technologie kleiner maakt. De link leggen tussen het ontcijferen van het brein en het stimuleren van de ruggengraat is echter compleet nieuw. Het onderzoek kan de aanzet vormen voor het terugkeren van echte controle over het lichaam voor geparalyseerde patiënten.

Technologie tegen verlamming

Het is niet de eerste keer dat technologie wordt ingezet om verlamming te overkomen. In 2012 bewoog een verlamde vrouw een robot arm met haar gedachten. Dit door middel van implantaten in haar brein. Ook hierbij werden sensoren ingezet om activiteit in het brein om te zetten in acties. In 2014 werd bij vier mannen de ruggengraat elektrisch gestimuleerd om de benen weer te bewegen. Hierbij lukte het hen tenen, enkels en knieën te bewegen, maar konden zij nog niet zelfstandig lopen. In 2016 werd een chip geplaatst in het brein van een 24-jarige volledig verlamde man. Deze chip stuurde breinsignalen door aan de juiste zenuwen. Hierdoor lukte het de man objecten vast te houden, een glas vol te schenken en een credit card te gebruiken. Het inzetten van technologie om verlamming op te heffen is een nieuw veld met veel belofte. https://www.youtube.com/watch?v=ib0ieYvl7_U
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!